BBC vesti na srpskom

Korona virus i životna sredina: Globalni odgovor na kovid-19 stvara velike količine otpada - SZO

Blizu 3,5 milijardi zaštitnih maski za jednokratnu upotrebu, bacano je svakog dana 2020. godine širom sveta, pokazuje studija SZO.

BBC News 02.02.2022
Healthcare workers disposing of syringes
Getty Images
Prvih osam milijardi vakcina datih širom sveta stvorilo je 48.000 tona otpada samo od špriceva

Količina otpada koju stvara pandemija kovida-19 predstavlja pretnju po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz agencije su naveli da korišćena medicinska oprema kao što su igle, predstavlja opasnost po zdravlje, dok povećanje plastičnog otpada opterećuje sisteme koji upravljaju otpadom.

SZO je u izveštaju pozvala proizvođače da koriste više biorazgradivih materijala i ekološki prihvatljivu ambalažu.

Takođe je rečeno da je „preko potrebno" da se reformiše način na koji se otpad odlaže na globalnom nivou.

Materijali koji se odbacuju podrazumevaju zaštitnu odeću, špriceve, rukavice, maske za lice i komplete za testiranje.

„Apsolutno je od vitalnog značaja da se zdravstvenim radnicima obezbedi odgovarajuća lična zaštitna oprema", rekao je direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan po objavljivanju izveštaja.

„Ali je i od vitalnog značaja osigurati njeno bezbedno korišćenje bez uticaja na okolinu."

U izveštaju agencije objavljenom na 71 stranici, utvrđeno je da je veći deo od 1,5 milijardi medicinskih predmeta koje su Ujedinjene nacije distribuirale u prvim mesecima pandemije završila kao smeće, što je jednako težini 262.000 džambo džet aviona.

Ukupno gledano, među otpadom je bilo najviše rukavica za jednokratnu upotrebu, više od bilo kog drugog artikla nabavljenog kroz sistem UN, navodi se u izveštaju.

SZO smernice ne preporučuju da zdravstveni radnici moraju da nose rukavice dok daju vakcinu protiv kovida-19, uprkos tome što je to uobičajena praksa na mnogim mestima.

U jednoj citiranoj studiji iz izveštaja, procenjeno je da je 3,4 milijarde maski za jednokratnu upotrebu bacano svakog dana 2020. širom sveta.

Pošto je većina maski napravljena od plastike, otpad može da zagadi i zemlju i vodu, posebno u zemljama sa manje razvijenim sistemima za upravljanje otpadom.


Pogledajte video - student koji odbačene zaštitne maske pretvara u nameštaj


SZO je takođe utvrdila da više od polovine zdravstvenih ustanova u siromašnijim zemljama nije u stanju da se bezbedno nosi sa otpadom.

Prvih osam milijardi vakcina protiv kovida-19 datih na globalnom nivou stvorilo je 144.000 tona otpada - prvenstveno u obliku špriceva i igala, koji mogu da dovedu povrede zdravstvenih radnika ako se ne odlažu pažljivo.

U izveštaju su takođe istaknuti kreativni načini za održivu, ponovnu upotrebu medicinskog otpada.

U jednom australijskom primeru, istraživači su koristili odbačene maske za lice kao materijal za izgradnju puteva tako što su ih usitnjavali i sušili na visokim temperaturama.


Pogledajte video - korali na Filipinima prepuni hirurških maski


korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.02.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »