Švedska karling sportistkinja Almida de Val vraća se u Švedsku sa lepim uspomenama

Beta 21.02.2022

Švedska karling sportiskinja Almida de Val očekuje da će joj imejl biti prepun poruka kada se bude vratila na posao ove nedelje, nakon što je osvojila bronzanu medalju na Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu.

De Val je postala senzacija na društvenim mrežama zbog svoje sposobnosti da uravnoteži profesionalnu karijeru sa svojom strašću prema granitu, ledu i metlama, pošto je njen pisani zahtev za odsustvo iz kompanije u kojoj radi kao inženjer automatizacije i softvera postao viralan na kineskim društvenim mrežama.

"Kada su mi ljudi rekli da sam u trendu na Veibo kineskoj društvenoj mreži bila sam iznenađena i morala sam da proguglam o čemu se radi. To je postalo velika reklama", rekla je de Val za agenciju Sinhua o svojoj novostečenoj slavi koja je počela kada je u centar pažnje dospeo jedan od njenih mejlova sa porukom o odsustvu iz kancelarije u kojoj je pisalo da je na odsustvu i da se priprema za Olimpijske igre.

Pored pažnje kineskih građana, ova 24-godišnje sportistkinja kaže da je uživala i u lepom provodu u Kini.

Švedska atletičarka je rekla da je impresionirana olimpijskim selom, stadionima, fenomenalnom atmosferom različitih nacija na jednom mestu, dobro organizovanim događajima, impresivnim postupanjem u vreme pandemije i što je najvažnije, savršenim uslovima za njeno takmičenje.

De Val i njen saigrač 31-godišnji Oskar Erikson, bili su među prvim švedskim sportistima koji su stigli u Peking. Međutim, zbog gustog rasporeda i iscrpljenosti zbog prethodnih turnira, odlučila je da gleda ceremoniju otvaranja na stadionu "Ptičije gnezdo" na televiziji.

"Gledala sam vatromet iz stana, koji je bio u blizini stadiona."

Kada su njeni saigrači stigli, neki od njih su se uselili kod nje u petosoban stan na šestom spratu.

"Olimpijsko selo je bilo sjajno i dobro održavano, kao i stan koji sam delila sa još tri saigrača. A atmosfera je bila fantastična kao i druženje sa sportistima iz celog sveta", priseća se de Val.

Uprkos merama borbe protiv korona virusa, de Val je rekla da je potpuno uživala u svojim prvim Olimpijskim igrama.

"Organizatori su se veoma dobro nosili sa situacijom pandemije korona virusom", rekla je ona.

"Između ostalog, postojali su roboti koji su merili telesnu temperaturu onih koji su bili u oblasti zatvorenih petlji mehurova. Ove "mehure" su organizatori postavili kako bi Igre bile bez novih infekcija korona virusom.

"Ledena kocka", kako se još naziva Nacionalni centar za vodene sportove u kineskoj prestonici, bila je mesto održavanja karling takmičenja. Nastala je iz "Vodene kocke" sa Letnjih olimpijskih igara 2008. godine i takođe je bila deo jednog takvog "mehura". Na nju je snažan utisak ostavila i tamošnja atmosfera.

"Stadion je bio zaista kul. Bio je ogroman sa gomilom velikih ekrana koji su nas obaveštavali o tome šta se dešava. I led je bio zaista dobar. Bio je brz i postojan", rekla je ona.

Savršeni uslovi obezbedili su fer takmičenja. Nakon finala, de Val i Erikson su dodali još jednu medalju u mešovitom dublu u ormar trofeja svoje države nakon što su rezultatom 9-3 savladali aktuelnog svetskog šampiona Veliku Britaniju.

Dok su ostali švedski karling sportisti još u Pekingu, de Val je morala da se vrati u Švedsku i na posao.

"Moj cilj je da mogu da živim od karlinga", rekla je ona i objasnila da to u Švedskoj nije tako lako kao u mnogim drugim zemljama, gde su najbolji karling spostisti dobro plaćeni.

"Takođe shvatam da mi je potrebno nešto čemu se mogu vratiti kada se završi moja sportska karijera. Na sreću, moj poslodavac ima veliko razumevanje", rekla je ona, govoreći o odsustvu sa posla i podršci koju je dobila od svog poslodavca.

Rekla je da je srećna što može da doda "osvajačica olimpijske medalje" na svom profilu na LinkedIn-u.

"Shvatila sam da mnogi moj odnos prema poslu i sportu smatraju fascinantnim i sjajan je osećaj inspirisati ljude da ostvare svoje snove", rekla je ona.

(Beta, 02.21.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »