Немачка: Око 250.000 радних места зависи од извоза у Русију

Бета 05.03.2022

Немачка индустријска и трговинска комора (ДИХК) рачуна да ће извоз бити смањен због руске инвазије на Украјину, а западне санкције против Москве оптерећују и немачке компаније.

Око 250.000 радних места директно зависи од извоза у Русију, који је прошле године износио 26,6 милијарди евра, наводи Дојче веле.

Раније процене о расту извоза од шест одсто више нису одрживе, оцењује шеф ДИХК за спољну трговину Фолкер Трајер, не наводећи притом нове прогнозе.

Проблема са снабдевањем било је још пре избијања рата у Украјини, а сада је ситуација додатно заоштрена.

Према наводима Трајера, око 40.000 немачких компанија има пословне везе са Русијом, од којих је 3.650 активно у Русији. Препуне књиге поруџбина, објашњава Трајер, неће бити од користи ако се ускоро не реше проблеми у ланцу снабдевања.

Поред директних последица санкција, постоје и индиректне последице због рата у Украјини.

Ратна дешавања успоравају и производњу возила у Немачкој, због недостатка делова. Притом се пре свега ради о кабловским сноповима, јер је важна локација за њихову производњу на западу Украјине.

Могу се очекивати даља кашњења у испорукама, каже Александер Маркус, председник Немачко-украјинске индустријске и привредне коморе.

Осим тога, према наводима ДИХК, остају и трговинске баријере које су настале током корона пандемије.

"Испоруке из Кине морале би појачано да се пребаце на морске руте, што ће још више повећати трошкове транспорта тим путем", каже Трајер.

Већ сада готово свакодневно стижу вести о компанијама које обустављају пословање са Русијом или барем не склапају више нове послове.

Поред Фолксвагена, и друга велика имена најављују повлачење: Мерцедес Бенц, БМВ, САП или произвођач турбина Сименс Енерџи.

(Бета, 03.05.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »