Raj koji je postao pakao: Nestvarna priča o zemlji koja je do juče imala sve: Živeli su kao lordovi, a danas su prosjaci!

Blic 26.03.2022
Raj koji je postao pakao: Nestvarna priča o zemlji koja je do juče imala sve: Živeli su kao lordovi, a danas su prosjaci!

Ako pažljivo pogledate mapu sveta, tamo negde na pola puta između Australije i Havaja, usred Tihog okeana, videćete jednu tačkicu pored koje piše "Nauru". U pitanju je najmanja ostrvska država na svetu, sa površinom od svega 21 kvadratnog kilometra. Međutim, ne dajte da vas veličina zavara: iza ovog ostrvceta leži neverovatna priča. Kod nas je Nauru dospeo u žižu javnosti i 2019. kada su povukli priznanje takozvanog Kosova i prekinuli sve diplomatske veze sa Prištinom.

Nauru je naseljavan najmanje 3.000 godina unazad: u početku je na ovom komadu zemlje u srcu Pacifika živelo 12 polinezijskih i mikronezijskih plemena. Sada je ostrvo dom 10.084 stanovnika, ne računajući migrante koje Australija stacionira u kampovima na ostrvu. Između najbližih komšija Kiribata i Naurua stoji 300 kilometara okeanskog plavetnila. Nauru je bio nemačka kolonija u 19. veku, a australijski protektorat do sredine 20. veka. Možete li da, nakon ovih

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Zabava, najnovije vesti »