Kreni Promeni: Više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu

Beta 02.04.2022

 Inicijativa Kreni Promeni saopštila je danas da je, prema prvim procenama, više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu kojom traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, navodeći da su potpisi skupljeni za 20 dana.

"Nacrt izmena zakona o rudarstvu izradio je stručni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a ovim zakonom se uvodi trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije", navodi se u saopštenju.

Ocenili su da su inicijatori te narodne inicijative, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni Promeni "ušli u istoriju" kao predlagači prvog zakona koristeći institut narodne inicijative po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, a dodali su i da su potpisi prikupljeni za 20 dana iako je zakonski predviđen rok od 90 dana.

Očekuju da u novom sazivu Skupštine taj Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu bude usvojen i time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju.

(Beta, 04.02.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »