LSV: Država da radi u interesu građana Srbije, a ne ruske naftne kompanije

Beta 16.05.2022

 Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas na, kako su naveli, veoma neozbiljno i štetno ponašanje države Srbije po pitanju cene naftnih derivata.

Iz te stranke su naveli da su prošle godine tražili da država ne odustaje od primene akcizne politike, da se ne odriče 20 odsto svog prihoda od akciza, kao i da ne dozvoli stranim kompanijama, "odnosno Rusima, da formiraju slobodnu cenu na teret države i građana".

Podsetili su na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je pogrešio što je insistirao na spuštanju prihoda Srbije od akciza za 20 odsto i da je time ugrozio državu, te da se na taj način na godišnjem nivou država odrekla 400 miliona evra prihoda.

"Upozoravali smo da država to ne sme da radi. Sve je iskoristila Naftna industrija Srbije, odnosno Ruska Federacija, koja je svoju kompanijsku cenu formirala na nivou koji je njoj u interesu. Rusi ostvaruju veliki profit, a građani plaćaju preskupo gorivo", naveli su iz LSV.

Ocenili su da je država "morala da natera ruskog vlasnika NIS-a da se cene koriguju zbog domaće sirove nafte na koju plaćaju veoma privilegovanu rudnu rentu".

"Domaća sirova nafta, koja se crpi na teritoriji Vojvodine, mogla bi da amortizuje skok cena goriva i za 20 do 30 odsto. Zato zahtevamo da država Srbija promeni svoju politiku i najzad počne da radi u interesu svojih građana i države, a ne ruske naftne kompanije", stoji u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(Beta, 05.16.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »