Selaković u Daki sa ministrom spoljnih poslova Bangladeša o unapređenju saradnje

Beta 25.05.2022

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Daki sa ministrom spoljnih poslova Bangladeša Abdulom Momenom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Sastanak je ocenjen kao "istorijski", budući da dve države u ovoj godini obeležavaju pola veka diplomatskih odnosa i da je Selaković prvi šef srpske diplomatije u poseti Bangladešu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ne samo da proslavljamo 50 godina odnosa, već smo i kroz postignute dogovore i potpisane sporazume pokazali snažnu želju da u budućnosti mnogo više radimo na tome da naši odnosi i prijateljstvo budu efektivniji", rekao je Selaković novinarima posle sastanka.

On je kazao da su Srbija i Bangladeš dve prijateljske zemlje i da to prijateljstvo seže daleko u prošlost, podsetivši da je saradnja rezultirala i podrškom nekadašnje Jugoslavije Daki prilikom prijema u važne međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija i Pokreta nesvrstanih, navodi se.

Selaković je naveo da prijateljstvo i partnerstvo dve zemlje "već dugo nema opipljivije rezultate" i dodao da je to jedan od razloga zbog kojih su današnji razgovori bili "veoma dobri, konkretni i efektni", piše u saopštenju.

Sa Momenom je danas, kako se navodi, razgovarao o planovima za podsticanje saradnje, a potpisani su i sporazumi o političkim konsultacijama dva ministarstva spoljnih poslova i ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Razgovarali su i o uspostavljanju direktnih veza privrednih komora, jer je poslovna saradnja prilika da se ekonomske veze podignu na mnogo viši nivo, kazao je Selaković.

Srpski ministar, koji je posetu počeo obilaskom Memorijalnog muzeja Oca nacije Bangabandua Šeika Mudžibura Rahmana, rekao je da je Bangladeš zemlja "sa velikim srcem" i velikim potencijalima, i da je Beograd zbog toga ponudio stipendije za studiranje mladih Bangladežana u Srbiji.

Momen je izrazio uverenje da će ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i političke konsultacije dva ministarstva doprineti daljoj izgradnji bilateralnih odnosa i stvaranju novih temelja saradnje dve zemlje, navodi se.

On je kazao da će dva ministarstva pomoći i da se identifikuju proizvodi i usluge koji mogu doprineti unapređenju trgovinske saradnje, i podstaći saradnju privrednih komora i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti bolju ekonomsku saradnju, dodaje se.

(Beta, 05.25.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »