BBC vesti na srpskom

Fudbal i Kup Srbije: Katai vodio Zvezdu do „duple krune", Partizan ostao bez trofeja i trenera

Crvena zvezda pobedila Partizan 2:1 u finalu Kupa Srbije. Aleksandar Katai postigao oba gola za Zvezdu. Navijači Zvezde pokazali transparent protiv Dragana Stojkovića Piksija, pete Zvezdine zvezde.

BBC News 26.05.2022
zvezda, katai
Fonet/Aleksandar Barda
Katai postiže pobedonosni gol

Odličnu sezonu, u kojoj je peti put zaredom postala prvak Srbije u fudbalu, Crvena zvezda je zaokružila i osvajanjem trofeja u Kupu Srbije.

U finalu u četvrtak, 26. maja, Crvena zvezda je na svom terenu pobedila najvećeg rivala Partizan 2:1 (1:0).

Zvezda je povela sjajnim golom Aleksandra Kataija u 26. minutu kada je izuzetno preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca savladao golmana Partizana Nemanju Stevanovića.

Partizan je izjednačio u 60. minutu takođe sjajnim golom levog beka Slobodana Urošević koji je iz levog ugla šesnaesterca oštro i precizno šutirao i matirao golmana Zvezde Milana Borjana.

Katai je bio čovek odluke. U 72. minutu je iskoristio kiks odbrane Partizana, uleteo u šesnaesterac, prevario golmana Stevanovića i ubacio loptu u mrežu pre nego što su odbrambeni igrači Partizana uspeli da je izbace.

Odmah posle utakmice, trener Partizana Aleksandar Stanojević saopštio je da odlazi iz kluba.

I prošle godine finale je igrano na stadionu Rajko Mitić, a i tada je bila uspešnija Zvezda posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Zvezda je uspela da odbrani „duplu krunu" osvojenu prošle godine, što se desilo tek drugi put u bogatoj klupskoj istoriji.

Ovo je crveno-belima 12. „dupla kruna" u klupskoj istoriji.

U poslednjih pet godina Zvezda i Partizan odigrali su tri međusobna finala Kupa, dva puta su domaćini bili crveno-beli, a jednom crno-beli.

Samo jednom je pobedio gostujući Partizan i to 2019. godine.

U bogatoj istoriji večitih rivala crveno-beli su do sada 25 puta (ovo je 26.) osvajali pehar u najmasovnijem fudbalskom takmičenju, dok su crno-beli 16 puta podizali pehar.

Od kad se ovo takmičenje igra pod nazivom Kup Srbije (2006), Partizan ima sedam trofeja (uz još tri finala), a Crvena zvezda četiri (igrala je i dva finala).

Dva pehara ima Vojvodina, a po jedan Jagodina i Čukarički.

Kako je teklo finale?

zvezda, partizan, finale kupa
Fonet/Aleksandar Barda
Detanj sa finala KUpa Srbije, u prvom planu igrač Zvezde Mirko Ivanić

Zvezda je ušla u utakmicu sa moralnom prednošću, jer je pre nekoliko dana osvojila novu, 33. titulu šampiona države, sa dva boda prednosti upravo nad Partizanom.

Najveći srpski klubovi počeli su oprezno, ali je Partizan imao nešto veću inicijativu. Sve do 26. minuta kada je Katai doveo Zvezdu u vođstvo.

Početkom drugog dela, Partizan je agresivnijom igrom uspeo da stigne do izjednačenja.

Na centaršut Aleksandra Lutovca, Urošević je reagovao iz prve i pogodio mrežu Zvezdu.

Desetak minuta posle izjednačenja, Katai je solo-prodorom stavio tačku na sjajnu sezonu Zvezde.

zvezda
Fonet/Aleksandar Barda

Veliku šansu za treći gol imao je Mirko Ivanić u poslednjim trenucima meča, ali je Stevanović instiktivno reagovao i sačuvao mrežu.

Zvezda je prethodni put odbranila duplu krunu - titulu u prvenstvu i trofej u kupu - 2007. godine.

Zvezda je titulu šampiona odbranila osvojivši 100 bodova, uz 32 pobede i postignutih 95 golova.

U Evropi, Zvezda je stigla je do osmine finala Lige Evrope, gde je u dvomeču bolji bio škotski Rendžers, potonji finalista tog takmičenja.

Ostavka trenera Partizana

Odmah posle finala, Aleksandar Stanojević je saopštio da je podneo ostavku na mesto trenera Partizana.

„Ja sam rekao ljudima koji vode klub da ako ne uzmemo titulu neću biti trener sledeće godine. Oni su to znali. Obavestio sam igrače u svlačionici da više nisam trener Partizana", rekao je Stanojević na konferenciji za novinare posle finala Kupa Srbije.

Ovo je bio drugi trenerski mandat Stanojevića u Partizanu.

Prvi put je bio trener Partizana od 2'010. do 2012. godine, a u tom periodu je crno-bele uveo u grupnu fazu Lige šampiona.

Stanojević je potom radio u inostranstvu: Kini, Izraelu i Grčkoj, da bi se vratio u Partizan 2020. godine.

Partizan, Stanojević
Fonet/Aleksandar Barda
Dosadašnji trener Partizana Aleksandar Stanojević

Stanojević je rekao da nijedna njegova rečenica u prošlosti nije bila usmerena ka protivničkim igračima i stručnom štabu.

Dodao je da se ne kaje što se vratio u srpski fudbal, kao i da je imao lepih perioda tokom drugog boravka u Partizanu.

„Ponosan sam što sam bio deo ove priče. Tužan sam što idem, ali tako treba i mora da bude. Nama nije moglo da se desi drugačije (u prvenstvu)", kaže on.

Dodao je da verovatno u narednom periodu neće biti deo srpskog fudbala.

„Razočaran sam u neke stvari. U 21. veku mislim da nema nijedna zemlja iz okruženja u kojoj ne znate da li je regularno ili ne", rekao je on, prenela je agencija Beta.

„Neću da pljujem srpski fudbal, on me je iznedrio, ali sam se potrošio.

„Nemate satisfakciju kad vam se dešavaju stvari na koje ne možete da utičete", dodao je Stanojević.

Pod vođstvom Aleksandra Stanojevića, Partizan je, rezultatski gledano, imao solidnu sezonu, ali je ipak ostao bez trofeja.

Čak 98 osvojenih bodova u šampionatu, ostvarena 31 pobeda u 37 mečeva, uz samo jedan poraz, samo 13 primljenih golova - sve to nije bilo dovoljno da crno-beli osvoje titulu šampiona Srbije na koju čekaju od 2017. godine.

Patizan je imao pet bodova prednosti na polusezoni, ali je na kraju ostao bez titule jer nijednom nije pobedio Zvezdu, direktnog rivala za titulu.

Partizan se ove sezone plasirao u osminu finala Lige konferencije, gde su crno-beli poraženi od kasnijeg finaliste, ekipe Fejenorda iz Holandije.


Navijači Zvezde protiv legende kluba Piksija Stojkovića

Organizovani navijači Zvezde su tokom meča razvili transparent protiv Dragana Piksija Stojkovića, legende kluba i sadašnjeg selektora reprezentacije Srbije, koji je nacionalni tim odveo na Svetsko prvenstvo u Katar koje će biti odigrano kasnije ove godine.

Dragan Stojković Piksi je jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih fudbalera svih vremena, a 1989. godine promovisan je u petu Zvezdinu zvezdu.

Stojković je od 1986. do 1990. godine bio igrač Zvezde, a u julu 2005. Stojković je postao predsednik FK Crvena zvezda.

Za dve sezone kao predsednik osvojio je dve duple krune.

Uprkos svemu tome, organizovani navijači Zvezde su danas istakli transparent koji je Stojković mogao uživo da vidi jer je bio na stadionu i posmatrao meč finala Kupa Srbije.

Nikad nije bila tvoja. Ti nikad nisi bio naš. Decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara", pisalo je na transparentu.

Sajonara je japanska reč za do viđenja.

Stojković je nekoliko godina radio kao trener u Japanu.


Pogledajte video o Pasi Poljani gde je Piksi napravio prve fudbalske korake


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.26.2022)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »