Vulin o izjavi gradonačelnika Kijeva o poređenju Kosova i Ukrajine

Beta 26.05.2022

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, poručio je gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku da "ono što on priznaje Albancima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini".Vulin je time odgovorio na izjavu Klička, bivšeg svetskog šampiona u boksu, da se Ukrajinci danas bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao što su se i "Albanci borili protiv srpskog okupatora".

Vulin je u izjavi koju je prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poručio gradonačelniku Kijeva da je "Kosovo i Metohija deo Srbije" i da onaj ko poredi Kosovo i Donbas "mora biti spreman da u poređenju ide do kraja".

"Ako Кličko tvrdi da su Šiptari bili okupirani i da su se oružanom pobunom oslobodili Srbije i srpskog okupatora, onda su i Rusi u Donbasu takođe okupirani i imaju pravo da se oslobode ukrajinskog okupatora", rekao je Vulin, te ono što "Кličko priznaje Šiptarima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini".

Vulin je ukazao da oni koji se "zaklinju u princip nepovredivosti teritorijalnog" integriteta, moraju svoje uverenje da dokažu najpre na Srbiji.

"Srbija je dokazala da poštuje međunarodno pravo, šteta što to i drugi ne mogu da kažu za sebe", izjavio je Vulin povodom Kličkove izjave.

Kličko je tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u razgovoru s albanskim novinarem za švajcarski portal na albanskom jeziku "Le Canton27ch" izrazio zadovoljstvo što je prvi put sreo jednog albanskog novinara, navodeći da je to dobra prilika da prenese poruku njemu i albanskom narodu.

"Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci. Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije", rekao je Kličko, bivši svetski šampion u boksu i aktuelni gradonačelnik Kijeva i zahvalio Albancima na solidarnosti sa Ukrajinom.

"Hvala Kosovu, hvala Albancima. Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije", rekao je Kličko.

(Beta, 05.26.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »