Selaković: Poseta Šolca važna za Srbiju, prihvatio sam poziv za posetu Moskvi

Beta 08.06.2022

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je za Beograd važna najavljena poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca i da njegove poruke za Srbiju neće biti "ni lepe ni lake".

Selaković je za televiziju Pink kazao da je dobio poziv za posetu Moskvu, kao i da je poziv prihvatio.

"Ne mogu da kažem kada će doći do realizacije. Dogovara se datum, a teme će sigurno biti važne za Srbiju", rekao je Selaković.

Podsetio je da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas u zvaničnoj poseti Turskoj, koja je članica NATO i zemlja kandidat za EU.

"Videćete da niko neće govoriti u inostranoj javnosti o ovome što se dogodilo u Srbiji, šta se desilo sa zabranom dolaska, odnosno zabranom preleta. Još jednom ćemo moći da vidimo kako može da ode u jednu zemlju koja je članica NATO i kako to nije problem. Ovde je očigledno bio neki drugi problem", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, poseta Šolca Beogradu je važna jer je Nemačka najveći investitor i pojedinačni donator u Srbiji - navodeći da je razmena između Nemačke i Srbije premašila šest milijardi evra i da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 radnika.

"Poruke koje ćemo čuti nisu ni lepe ni lake. Važno da ih čujemo i da se razgovara. Nismo u prilici u razgovoru sa Nemačkom da biramo", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je važno jačanje Otvorenog Balkana kroz slobodu kretanja ljudi, usluga, roba i kapitala, jer se kroz ekonomsko povezivanje povećava i snaga uključenih zemalja pa se i otvorenije razgovara o političkim pitanjima.

"Zato smo uvek za Otvoreni Balkan, i da prihvatimo i one koji su spremni da se uključe", rekao je Selaković.

(Beta, 06.08.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »