BBC vesti na srpskom

Izrael i politika: Raspada se koaliciona vlada, mogući novi izbori

Krhka koaliciona vlada, najraznovrsnija u istoriji Izraela, teško da može da opstane. Očekuju se novi izbori i politički povratak Netanjahua.

BBC News 20.06.2022  |  Rafi Berg - BBC Njuz
Yair Lapid (left) and Naftali Bennett (29/05/22)
Reuters
Rotacija: Jair Lapid (levo) trebalo bi da preuzme premijersku funkciju od Naftalija Beneta (desno)

Izrael bi trebalo da održi pete opšte izbore za manje od četiri godine, nakon što je krhka koaliciona vlada zaključila da više neće moći da nastavi.

Prema ranijem dogovoru, premijer Naftali Benet će zameniti mesta sa zamenikom premijera Jairom Lapidom.

Izbori bi mogli da budu održani krajem oktobra, kažu komentatori.

Bivši premijer i sadašnji opozicioni lider Benjamin Netanjahu poručuje da će se vratiti na najvažniju funkciju u zemlji.

Objava iz kabineta Beneta usledila je posle nekoliko nedelja spekulacija da je koalicija, politički najrazličitija u istoriji Izraela, na ivici kolapsa.

Vladajuća koalicija je ostala bez važnog glasa nakon što je član Benetove desničarske partije Jamina napustio koaliciju, čime je ona izgubila većinu u Knesetu (skupštini) sa 120 mesta.

„Nakon što su pokušaji stabilizacije koalicije iscrpljeni, premijer Naftali Benet i zamenik premijera Jair Lapid dogovorili su da sledeće nedelje bude podnet predlog zakona na usvajanje Knesetu", navodi se u saopštenju kabineta premijera.

„Kada bude odobrena, biće urađena rotacija na premijerskom mestu".

Prošle nedelje, poslanik Jamine Nir Orbah podneo je ostavku, rekavši da koalicija nije uspela u glavnoj misiji da „podigne raspoloženja [Izraelcima]".

Koalicija sada ima samo 59 poslaničkih mesta.

Drugi su takođe pretili pobunom.

Saopštenje u ponedeljak uveče zateklo je članove vlade.

Tajms of Izrael citira neimenovane izvore koji kažu da ni ministri odbrane ni ministri unutrašnjih poslova nisu znali za tu odluku.

Predlog zakona o raspuštanju Kneseta biće na glasanju sledeće nedelje.

Ako prođe, kako se očekiuje, Benet će ustupiti mesto privremenim premijerom centristi Jairu Lapidu.

Njih dvojica su formirali koaliciju pre nešto više od godinu dana, svrgnuvši Netanjahua, koji je imao najduži staž kao izraelski lider.

Koalicija je sastavljena od osam partija iz celog političkog spektra, a iako nisu imale mnogo dodirnih programskih tačaka, bile su ujedinjene u borbi da Netanjahua skinu sa vlasti.

To su bili četvrti uzastopni parlamentarni izbori u Izraelu u poslednje dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Netanjahu, kome se trenutno sudi po optužbama za korupciju koje on negira, poručuje je da će srušiti koaliciju što je pre moguće.

Prošle nedelje, rezultati ankete Izraelskog kanala 12 na TV-u pokazali su da će blok predvođen Netanjahuom pobediti na novim izborima, iako bi mu, prema projekcijama bila neophodna još dva poslanička mesta za većinu.

Prema izraelskom proporcionalnom izbornom sistemu, veoma je teško da jedna stranka osvoji dovoljno mandata da sama formira vladu.

Zato često nastaju koalicione vlade u kojima mesto imaju i manje stranke.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.20.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »