Šešelj: U Srebrenici se nije dogodio genocid već ratni zločin, žele da stave žig na srpski narod (VIDEO)

Beta 11.07.2022

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas državne organe Srbije da ulože mnogo veće napore u suprotstavljanju "lažima da se u Srebrenici pre 27 godina desio gonocid čiji je cilj da se srpskom narodu stavi žig genocidnosti".

"Mi ne negiramo da se '95. godine u Srebrenici dogodio ratni zločin ali negiramo i ne pristajemo da nam naši neprijatelji iz ratova devedesetih godina i zapadne sile koje nisu prijateljski nastrojene prema srpskom narodu nametnu krivicu za izmišljeni genocid", rekao je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, u obraćanju novinarima kod beogradskog Spomenika knezu Mihailu.

Prema njegovim rečima, iza toga je nastojanje da se "delegitimizuje Republika Srpska (RS), da dođe do unitarizacije Bosne i Hercegovne (BiH) i Banja Luka utopi u jedinstvenu, unitarnu BiH, što su bili razlozi za početak rata '92. godine na tom prostoru".

"Ovo je jedna od najvažnijih borbi našeg vremena i moramo da je dobijemo protiv brutalne antisrpske kampanje", naglasio je Šešelj.

On je pozvao državne organe Srbije da "sprovedu istragu o tome šta se dešavalo tokom rata 1992-1995. godine, da utvrde šta su činjenici i istina o svim događajima".

"Naravno, oni koji su počinili zločin i sa srpske strane moraju da odgovaraju. Ali to svakako nisu ni Radovan Karadžić ni Ratko Mladić koji su potpuno nevini osuđeni u antisrpskom Haškom tribunalu", rekao je Šešelj.

Radikali, naveo je, pozivaju Vladu Srbije i da zahteva od Saveta bezbednosti UN da Srbi osuđeni u Hagu budu, iz zatvora širom Evrope, prebačeni u Srbiju da tu izdržavaju kazne.

On je rekao da Beograd mora da prekine pregovore o pristupanju Evropskoj uniji jer se, "pored zahteva da se prizna secesija Kosova i uvedu sankcije Rusiji, od Srbije takođe traži da se saglasi sa lažima o događajima u Srebrenici '95 godine".

"To je nešto što je nedopustivo, što niko u ime srpskog naroda ne sme da prihvati", istakao je Šešelj.

On je rekao da se radikali protive tome što Srbija "i dan danas finansira određene nevladine organizacije koje se bave subverzivnim delatnostima i šire laži da je u Srebrenici počinjen genocid".

"Mi zahtevamo od Vlade Srbije da se sve one organizacije koje se finansiraju iz instranstva i domaćih izvora, a bave se antisrpskom propagandom, proglase po ugledu na SAD, kao agenti stranog interesa u našoj zemlji", rekao je Aleksandar Šešelj.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE:

(Beta, 07.11.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »