BBC vesti na srpskom

Muzika i Evrovizija 2023: Britanija domaćin umesto Ukrajine

Još nije poznato u kom bi gradu naredna Evrovizija mogla da bude organizovana, a interesovanje su izrazili Glazgov i Mančester.

BBC News 25.07.2022
Sam Ryder arrives at Heathrow Airport in London after finishing second in the final of the Eurovision Song Contest in Italy
PA Media
Britanac Sem Rajder nosio je ružičasti šeširić, poput članova Kaluš orkestra, u znak solidarnosti sa ukrajinskim predstavnicima

Naredno takmičenje Pesma Evrovizija, umesto u Ukrajini, koja je ovogodišnji pobednik, biće održano u Velikoj Britaniji.

Organizatori su odlučili da naredna Evrovizija ne bude u zemlji koja je pobedila, kao što je inače praksa, a sve zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Britanija je na ovogodišnjoj Evroviziji bila druga - predstavnica Srbije Konstrakta završila je peta - tako da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) počela pregovore sa BBC-jem.

Još nije poznato koji će grad biti domaćin, ali interesovanje su izrazili Glazgov u Škotskoj i Mančester u Engleskoj.

Velika Britanija ima veliki broj mesta sa odgovarajućim halama, smeštajem i međunarodnim saobraćajnim vezama.

U konkurenciji za domaćinstvo mogli bi da budu još i Lids, Liverpul, Njukasl, Birmingem, London, Brajton (Engleska), Aberdin (Škotska), Belfast (Severna Irska) i Kardif (Vels).

Gradovi će morati da dokažu da imaju odgovarajuće objekte za organizovanje takmičenja, kao i da prođu kroz proces nadmetanja, koji će početi već ove nedelje.

EBU je saopštio da je za organizaciju takmičenja potrebna hala od oko 10.000 gledalaca, koja je relativno blizu međunarodnog aerodroma i da ima dovoljno hotelskog smeštaja za najmanje 2.000 delegata, novinara i gledalaca.

Ukrajinski Kaluš orkestar pobedio je na ovogodišnjem takmičenju u maju, dok je Britanija, za koju je nastupao Sem Rajder, bila druga, što je njen najbolji rezultat od 1998. godine.

Članovi Kaluš orkestra su potom prodali evrovizijski trofej za 900.000 evra da bi, kako su tvrdili, kupili dronove za ukrajinsku vojsku.


„Velika privilegija"

Generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi izjavio je da oseća veliku žal zato što „kolege i prijatelji u Ukrajini nisu u mogućnosti da budu domaćini Pesme Evrovizije 2023. godine".

„Velika je privilegija što smo zamoljeni da budemo domaćini najvećeg i najkompleksnijeg muzičkog takmičenja na svetu", naveo je.

Dodao je da će BBC učiniti sve da događaj bude „pravi odraz ukrajinske kulture uz prikazivanje raznolikosti britanske muzike i kreativnosti".


U uobičajenim okolnostima, pobeda Ukrajine bi značila da će ona biti domaćin takmičenja sledeće godine, ali je EBU tu opciju odbio zbog rata.

Ukrajinski ministar kulture, Aleksander Tkačenko, prošlog meseca burno je reagovao na tu mogućnost - u saopštenju je „zahtevao da odluka bude promenjena promeni".

Ipak, najave o promeni domaćinstva potvrđene su u ponedeljak, 25. jula.

„Pesma Evrovizije 2023. neće biti u Ukrajini, ali će biti u znak podrške Ukrajini", izjavio je Mikola Černoticki, predsednik upravnog odbora emitera Ukrajine.

„Zahvalni smo našim BBC partnerima što su pokazali solidarnost", dodao je.

„Uveren sam da ćemo zajedno uspeti da ovom događaju dodamo ukrajinski duh i još jednom ujedinimo celu Evropu oko zajedničkih vrednosti mira, podrške, slavljenja različitosti i talenata.

Iz EBU su ranije naveli da „potpuno shvataju razočaranje" u Ukrajini zbog uskraživanja domaćinstva.

„U donošenju odluke, vodili smo se odgovornošću koju EBU ima da osigura ispunjavanje uslova koji garantuju bezbednost i sigurnost svih koji rade i učestvuju u događaju", navodi se.

Members of the band Kalush Orchestra pose on stage with the winner's trophy and Ukraine's flags after their Eurovision win
AFP
Ukrajinski Kaluš orkestar pobedio je na prethodnoj Evroviziji

Činjenice o domaćinu Evrovizije

Velika Britanija je osam puta bila domaćin Evrovizije - više nego bilo koja druga zemlja.

Četiri puta je Britanija domaćinstvo preuzimala od druge zemlje - Holandije 1960, Francuske 1963, Monaka 1972. i Luksemburga 1974. godine.

Velika Britanija je poslednji put bila domaćin 1998. godine, i to u Birmingemu.

Harogejt, Brajton, Edinburg i London su takođe bili domaćini.

Izrael je poslednja zemlja koja je odbila da bude domaćin, što se dogodilo 1980. godine.


Pogledajte video: Kako je Glibovac zbog Evrovizije stekao evropsku popularnost


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.25.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Zabava, najnovije vesti »