Jedni pate, drugi slave: Danas je 27 godina od "Oluje" i progona Srba iz Hrvatske: Dva naroda nisu ni za milimetar promenila pogled na ovu tačku istorije, a ključno pitanje je: Da li je pomirenje moguće?

Blic 04.08.2022
Jedni pate, drugi slave: Danas je 27 godina od "Oluje" i progona Srba iz Hrvatske: Dva naroda nisu ni za milimetar promenila…

Dvadeset i sedam godina je prošlo od akcije "Oluja". Jedni proslavljaju, drugi pate i tako već 27 godina. Dva naroda ne mogu da nađu zajednički imenitelj u ovom danu, a i ruku na srce, ne mogu ni u preostalih 364 dana, bar kada je u pitanju pogled na ono što se dešavalo u Hrvatskoj u prvoj polovini devedesetih, zaključno sa avgustom 1995.

U 27 godina stane ceo jedan odrasli, samosvesni život, sasvim dovoljno vremena da se nađe šansa za pomirenje, ali - nije. Za 27 godina dva naroda ni za milimetar nisu približili poglede na ovu važnu tačku istorije. Da li je moguće da je pomirenje nemoguće? Hrvatska danas tradicionalno obeležava oružanu akciju "Oluju" kao "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja". Ne zvuči problematično ukoliko se ne izuzme činjenica da je 4. avgusta 1995.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »