Mediji: Episkop Nikanor prokleo učesnike Prajda, ustaćemo svi protiv toga

Beta 12.08.2022

Episkop banatski Nikanor prokleo je danas premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na EuroPrajdu u septembru u Beogradu.

Izjavio je da bi "upotrebio i oružje" protiv učesnika Parade ponosa, javio je portal Nova S.

Nikanor je Anu Brnabić nazvao "ćerkom i unukom srpskih koljača, a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade, tvrdeći da bi on lično upotrebio i oružje.

"Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da joj brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam", rekao je episkop Nikanor, prenela je Nova.

Janković: Najoštrija osuda govora episkopa Nikanora

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije  je danas osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora, koji su preneli mediji i društvene mreže.

"Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno", rekla je Janković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je "teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv između ostalog širenje tolerancije i razumevanja".

 

"Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda", poručila je Janković.

Prema njenim rečima, "posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija".

"Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo", istakla je Janković.

PSG: Izjava episkopa Nikanora je i protiv vere i protiv Ustava

Narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Ana Oreg ocenila je da je izjava episkopa Nikanora da bi "upotrebio oružje" protiv učesnika Parade ponosa protivustavna kao i da se protivi i veri koja teži pomirenju."U XXI veku u Evropi je nedopustivo da se ovakav vid govora mržnje toleriše u Srbiji. Ta izjava je u suprotnosti ne samo sa zakonima Srbije koja je po Ustavu sekularna država, već se protivi i samoj suštini vere koja teži pomirenju i zbližavanju ljudi i koja se prenosi blagim rečima i delima a ne pretnjama i oružjem", navela je Oreg u saopštenju.

Ona je dodala da će PSG podržati pripadnike LGBT zajednice u njihovom pravu na okupljanje i izražavanje svojih uverenja i opredeljenja.

(Beta, 08.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »