Češće mi je momo u glavi nego njegov šešir na glavi: Matija Bećković čuva dragocenu zbirku poklona prijatelja - znamenitih Srba (foto)

Večernje novosti 12.08.2022  |  Dragana MATOVIĆ
Češće mi je momo u glavi nego njegov šešir na glavi: Matija Bećković čuva dragocenu zbirku poklona prijatelja -…

KAD oseća besmrtnost života, akademik i pesnik Matija Bećković nosi šešir Mome Kapora, upali cigaretu upaljačem Dušana Radovića, prebira brojanice ave Justina Popovića, piše penkalom Milovana Đilasa, sedi ispod Lubardine slike "Sumrak bogova", kotrlja lopticu voska koju mu je pružio Atanasije Jevtić, okružen fotografijama Stevana Raičkovića i Borislava Mihajlovića Mihiza, gleda ikonu mitropolita Amfilohija.

Foto I. Marinković Tada, kako kaže, oseća ljubav koja se preliva na oba sveta. Možda je to razlog zašto se ne razdvaja ni od "Lenkinog prstena". Podseća ga na njegovu prvu i najveću ljubav. Otkako ga je dobio za najlepšu ljubavnu pesmu na srpskom jeziku, za "Parusiju za Veru Pavladoljsku", uvek je na njegovoj levoj ruci. Primajući nagradu te 2006, pesnik je rekao da mu je najmilija od svih: "Nije čest slučaj da najlepša pesma bude posvećena najlepšoj devojci

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »