Грубјешић: Циљ политичке заједнице тешња веза са кандидатима али без убрзања интеграције

Бета 09.09.2022

Циљ Европске политичке заједнице, чији ће први састанак бити одржан следећег месеца у Прагу, јесу тешње везе са кандидатима за чланство у ЕУ али за сада нема назнака да ће њихова интеграција бити убрзана, изјавила је данас Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Како је најављено, у Прагу ће 6. октобра, када почиње дводневни самит лидера ЕУ, бити одржан први састанак Европске политичке заједнице која је идеја француског председника Емануела Макрона.

Грубјешић је за Бету рекла да ће се на првом неформалном састанку те заједнице расправљати о заједничким политичким и безбедносним изазовима.

Додала је да ће, осим чланица ЕУ, бити позване све остале европске земље које је Макрон поменуо још приликом лансирања те идеје, симболично 9. маја, на Дан Европе.

Према њеним речима, та иницијатива је дошла као одговор на аплицирање Украјине, Грузије и Молдавије за чланство у ЕУ.

"Скоро седам месеци од руске инвазије на Украјину, политичка заједница има за циљ да обезбеди тешње везе са кандидатима за чланство у ЕУ, али за сада без назнака убрзања њихове формалне интеграције у ЕУ", рекла је Грубјешић.

Како је додала, у међувремену су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата и то превасходно због геополитичких разлога, а не због спремности тих земаља у областима које су кључне за процес придруживања – владавини права и економској конвергенцији.

"Овакав потез послао је поруку Западном Балкану да се политика проширења углавном своди на геополитику, што отвара простор за снажније деловање трећих актера и слаби реформски потенцијал у земљама које су одавно у процесу приступања", рекла је Грубјешић.

Она је рекла и да је коначно отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом показало да су у ЕУ свесни да се региону у целини мора понудити више од нејасне европске перспективе.

"Састанак у Прагу ће бити прилика да се разговара о томе и да се установе јаснији и чвршћи оквири те нове ближе асоцијације између кандидата за чланство и ЕУ", рекла је Грубјешић.

Иначе, Европска политичка заједница треба да пружи платформу за политички дијалог и сарадњу са земљама које желе да се придруже ЕУ и државама које немају такве аспирације али деле демократске вредности ЕУ.

Макрон је раније рекао да би таква заједница допуњавала процес приступања ЕУ и не би била његова замена.

Био је то одговор на забринутост многих да би заједница могла да постане алтернатива проширењу ЕУ.

Текст је објављен у оквиру Програма транзиционе сарадње Републике Чешке.

(Бета, 09.09.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »