Brnabić traži 'minimalno razumevanje Zapada' za Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji (VIDEO)

Beta 12.10.2022

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da na Zapadu mora da postoji "minimalno razumevanja" za stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da se "bez obzira na pritiske i razgovore" zahvaljuje svima koji imaju razumevanja i što, kako je naglasila, " Srbija nema konsekvence" zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

"I ja mislim da je to fer odnos", kazala je Brnabić.

Navela je da Beograd "argumentovano smatra" da je Srbije u specifičnoj situaciji u vezi s tim pitanjem i da to zna diplomatski kor.

Ocenila je da "površan pristup" imaju oni koji smatraju da zbog energetike Beograd nije uveo sankcije Rusiji, te ukazala da se "Srbija jasno odredila prema agresiji".

"Srbija u ovome nije neutralna, mi smo se jasno odredili prema agresiji i osudili agresiju (Rusije na Ukrajinu) i rekli da je to eklatantan primer kršenja međunarodngo prava i napada na terotorijani integritet međunarodno priznate države", kazala je ona.

Rekla je je i da se Srbija pridružila "svim deklaracijama i rezolucijama UN i EU koje osuđuju napad od strane Rusije na Ukrajinu".

Podsetila je da je Srbija "jasno rekla da neće priznati rezultate referenduma u četiri oblasti u okviru Ukrajine" i da se, kako je kazala, Beograd jedino nije pridružilo sankcijama protiv Rusije.

"To nije neutralan stav, mi smo se jasno odredili u odnosu na međunarodno pravo i njegovo i kršenje Povelje UN i time smo zauzeli principijelan stav", kazala je ona.

Po njenim rečima, Beograd nije uveo sankciji Rusiji jer je Srbija u specifičnoj situaciju "koju svi moraju da razumeju".

Ona je u razloge za neuvođenje sankcija Rusiji ubrojala to što narod u Srbiji "generalno nije za sankcije" i zbog, kako je dodala, "otimanja" dela teritorije Srbije - Kosova.

Kazala je da su građani pretrpeli mnogo tokom sankcija 1990-ih godina, da je tadašnja država bila bombardovana bez odobrenja UN i da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova.

"To su neke stvari zbog kojih Srbije jeste u specifičnoj situaciji", rekla je Brnabić.

(Beta, 10.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »