Nikezić (SSP): Netačne izjave srpskih političara o odlasku nemačkih preduzeća u stečaj

Beta 18.10.2022

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da nisu tačne izjave srpskih političara, da je u Nemačkoj 26 odsto malih i srednjih preduzeća otišlo u stečaj.

On je rekao da je na osnovu zvanične nemačke statistike broj pokrenutih stečaja u septembru bio 20,6 odsto manji nego u prethodnom mesecu, a u prvih šest meseci ove godine taj broj bio 4,1 odsto manji nego u prvoj polovini prethodne godine, navodi se u saopštenju.

"Zvanična statistika nemačke industrije takođe pokazuje da nema ni masovnog zatvaranja fabrika, kao što to priželjkuju neki srpski političari. Prema poslednjim objavljenim podacima, industrijska proizvodnja u avgustu veća je za 2,1 odsto u odnosu na avgust 2021. godine, broj zaposlenih u industriji veći je za jedan odsto, dok je broj radnih sati 6,3 odsto veći nego prethodne godine", rekao je Nikezić.

Istakao je da je pad proizvodnje jedino ostvaren u energetski intenzivnim sektorima, dok je rast broja zaposlenih evidentiran u svim sektorima industrije, osim u proizvodnji motornih vozila gde je zabeležen pad od 0,8 odsto.

"Kada znamo da je standard u Nemačkoj pet puta veći nego kod nas, a nezaposlenost je samo 2,9 odsto, što je tri puta manje nego u Srbiji, jasno je da su i Namačka i EU, uprkos ukrajinskoj krizi, svakako i dalje zemlje prosperiteta, što je suprotno izjavama srpskih političara", rekao je Nikezić.

(Beta, 10.18.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »