Demostat: Struja poskupljuje, za privredu cene veće postepeno do 70 odsto

Beta 06.11.2022

Aktuelna cena električne energije neće dugo potrajati i u narednom periodu biće određena nova još skuplja i za privredu i za domaćinstva, piše Demostat.

Pozivajući se na svoja saznanja u izvorima bliskim Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

Dosad su ostvarene dve etape u okviru te kampanje, prva 1. januara kada je proklamovana cena od 75 evra po megavat satu a druga od 1. septembra kada je ona podignuta na cenu koštanja struje za privredu od 95 evra po megavat satu.

Kampanja će trajati dok se ne ispuni cilj da ukupan procenat poskupljenja kojim će biti opterećena privreda iznosi planiranih 70 odsto, navodi Demostat.

Demostat navodi da je ova njihova informacija potvrđena u izjavi premijerke Brnabić Radio-televiziji Srbije da tokom krize mora da se štiti privredu subvencionisanom cenom i struje i gasa kao bi ona bila konkurentna.

"Iz izrečenog je potpuno jasno da u Vladi pod 'zaštitom privrede' i 'subvencionisanom cenom' podrazumevaju da se njena cena za preduzeća diže postepeno. Dakle, po principu rasta cena o kome je pisao Demostat", navedeno je u tekstu.

To što nadležni vide kao svoju "pomoć" privredi, preduzetnici pak smatraju novim nametom u kriznim uslovima koji ugrožava egzistenciju njihovih preduzeća i zaposlenih u njima.

Prema mišljenju stručne javnosti potpuno izvestan epilog svakog poskupljenja struje za privredu je taj da će vlasnici preduzeća, kako bi nadoknadili troškove i ostvarili željeni profit, povećati cene svojih proizvoda i usluga, dodaje Demostat.

U praksi, kako se u tekstu navodi, to znači da će i taj ceh, kao krajnji potrošači, platiti građani Srbije. Svako novo poskupljenje dovodi do inflatornog udara što stvara velike probleme kako građanima tako i državi.

Kada je pak reč o najavljenom poskupljenju struje za domaćinstva potpuno je jasno da će to negativno uticati, odnosno izazvati smanjenje i onako niskog životnog standarda građana u kriznim uslovima nastalim usled epidemije korona virusa i ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Podsećanja radi, dodaje Demostat, poslednji put struja za domaćinstva poskupela je 1. septembra u iznosu od 6,5 odsto.

Demostat navodi da je svojim nedavnim gostovanjem na RTS Brnabić potvrdila njihovu "ekskluzivnu informaciju" od 20. septembra.

"Ono što je potpuno kontradiktorno i začuđujuće je to da je premijerka Brnabić najavila poskupljenje struje nakon što je pre više od mesec dana demantovala pisanje našeg portala da Vlada planira poskupljenje struje za privredu optuživši nas za "pinokio novinarstvo", naveo je Demostat.

(Beta, 11.06.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »