Poslanici Skupštine Srbije o mostu, skupoći i slavskoj torti

Beta 09.11.2022

Skupštinska rasprava o amandmanima na rebalans državnog budžeta Srbije protiče u nešto mirnijoj atmosferi nego jutros, na početku, i uz više reči o amandmanima i zakonima koji su na dnevnom redu, ali i uz povremena glasna negodovanja koja otežavaju praćenje sednice.

Poslanik Narodne stranke Vladeta Janković izjavio je da je zaduživanje od 80 miliona za rušenje Starog savskog mosta u Beogradu "ne samo neodgovorno, već i moralno nedopustivo", a od ministra finansija tražio je da odgovori "da li u tom ugovoru postoje tajne klauzule".

"Sama ideja o izmeštanju Starog savskog mosta je ni manje ni više nego neljudska, a zaduživanje već zadužene i osiromašene države kako bi se ta ideja ostvarila uprkos protivljenju struke i suprotno volji Beograđana, u svojoj osnovi je kriminalna", rekao je Janković.

Dodao je sve pokazuje da su "udobnost žitelja 'Beograda na vodi' i prihod mutnih likova preči od duha grada, njegovog amblema i slavne prošlosti".

"Pokušavam da ukažem pripadnicima parlamentarne većine, da ste postali suviše osioni i da ste sa uklanjanjem mosta zagrizli više nego što možete da progutate", dodao je Janković.

On je ukazao da bi posledice rušenja mosta bile dalekosežne i da bi pokušaj početka radova mogao biti "povod da građani izađu na ulicu u odbranu duha svog grada".

"Zato se ne ustežem da kažem: ako Beograđani ustanu da spreče rušenje mosta, biću sa njima, tamo kod Savamale", rekao je Vladeta Janković.

U nastavku sednice poslanik SNS-a Nebojša Bakarec vratio se na temu klana Veljka Belivuka i ponovio niz optužbi na račun opozicije koju naziva "političkim krilom klana", ali mu niko nije odgovorio.

Usledilo je nekoliko diskusija o amandmanima u kojima je, između ostalog, poslanica DSPS-a Jasmina Karanac pohvalila predlog rebalansa državnog budžeta, Radmila Vasić iz Dveri tražila više sredstava za kulturu, što je tražio i Branimir Jovančićević iz DS, a Dejan Šulkić iz Nove DSS tražio više novca za poljoprivredu.

Deo sednice Skupštine Srbije skoro da nije bilo moguće pratiti zbog galame iz skupštinske sale dok je govorio poslanik "Moramo- Zajedno" Nebojša Zelenović.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić dozvolio je poslanicima svoje stranke da dobacuju, viču, prekidaju Zelenovića i nadvikuju se s njim, dok je povremeno zazvonio, ali nikoga nije opomenuo niti pozvao na mir.

Zelenović je ukazivao na mnoga poskupljenja za koja krivi vladajuću većinu, a jedan od primera koji je dao jeste "da se bliže slave i da se na primer torta ranije mogla napraviti za dve ili tri hiljade, a sada košta pet hiljada dinara".

Nakon toga je Orlić rekao da su poslanici negodovali jer se "ne kaže: slavska torta, nego: slavski kolač".

(Beta, 11.09.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »