BBC vesti na srpskom

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Da li je ovo najpolitizovaniji Mundijal u istoriji

Sa protestima i kontroverzama koje će se verovatno nastaviti i na terenu i van njega kako se približava početak takmičenja, čini se da će ovo Svetsko prvenstvo i dalje biti na naslovnicama iz drugih razloga osim fudbala.

BBC News 11.11.2022
A protester blowing a whistle and holding up a red card at a protest against Fifa
Getty Images
Demonstrant pokazuje „crveni karton„ Fifi kao vid protesta za prava radnika

To je poslednji na listi naslova gde su se Fifa i organizatori Svetskog prvenstva u Kataru nadali da će izbeći.

Nešto manje od dve nedelje pre početka Mundijala, zvanični ambasador prvenstva izazvao je kontroverzu pošto je opisao homoseksualnost kao „oštećenje uma".

Izjava bivšeg katarskog internacionalca Halida Salmana nemačkom emiteru ZDF dodala je rastuću listu pitanja oko Svetskog prvenstva koja uključuju prava radnika, slobodu govora i rat u Ukrajini.

Sve veća kontroverza dovela je do toga da ga neki opisuju kao najpolitizovanije Svetsko prvenstvo u istoriji.

LGBT prava

Protesters kick a ball into a goal with rainbow flags on it
Getty Images
Protest LGBT ispred Fifa muzeja u Cirihu, u Švajcarskoj

„Moja početna nada je bila da će, u skladu sa poboljšanjima koja su napravili za radnike migrante, smisliti neke mere za poboljšanje života LGBT+ osoba", kaže Pol Aman, osnivač LGBT+ grupe Kop Auts FK Liverpula.

Pozvan je da poseti Katar 2019. godine sa suprugom u okviru turneje koju je organizovao organizacijski odbor Svetskog prvenstva.

Istopolni odnosi i promocija istopolnih veza su nezakoniti u Kataru, a kazne se kreću od novčanih do smrtnih kazni.

Međutim, vlasti Svetskog prvenstva rekle su da su „svi dobrodošli" da posete zemlju i da gledaju utakmice i tvrde da niko neće biti diskriminisan.

Ali incidenti poput intervjua Halida Salmana srušili su Polov rani optimizam u vezi sa konkurencijom.

„Nažalost, otkako je bio primoran da izvrši promene kako bi poboljšao stvari, Katar je zapravo udvostručio LGBT+ diskriminaciju."

Izveštaji o zatvaranju homoseksualaca i korišćenju terapije konverzije znače da Pol više ne bi razmišljao o odlasku na Svetsko prvenstvo.

„Nesavesno je razmišljati o prisustvu sada kada je tako jasno da katarske vlasti nastavljaju loše da postupaju sa LGBT+ osobama."

Protest igrača

Players wearing shirts that spell out "human rights"
Getty Images
Protest nemačkih igrača uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Uz kritike međunarodnih političara i grupa za ljudska prava, protesti su takođe stigli sa terena.

Danska će nositi „ublaženu" opremu sa jedva vidljivim logotipom zemlje i brenda.

Kapiten tima - i oni iz devet drugih nacija, uključujući Englesku, Francusku, Nemačku i Belgiju - takođe će nositi „OneLove" kapitensku traku sa duginim logotipom.

Uprkos zahtevu timova, Fifa nije pojasnila da li bi njihova upotreba prekršila pravila Svetskog prvenstva koja zabranjuju igračima da daju političke izjave tokom utakmica.

Doktor Gregori Jonidis, akademski i međunarodni advokat u oblasti sporta, veruje da se rukovodstvo fudbala suočava sa teškim zadatkom pokušavajući da smisli gde da povuče crtu.

„Norveški igrači su nedavno stavili izjavu na dresove, a pitanje je: 'Da li ovo predstavlja političku izjavu?'"

„Ne znam, možete li mi definisati šta je politička izjava? Mislim da niko ne može, i to je problem sa kojim se Fifa trenutno suočava."

Pol Aman veruje da su prava homoseksualaca „fundamentalno društveno pitanje, ne radi se o politici" i da igrači ne bi trebalo da budu kažnjeni zato što javno govore o njima.

Ali tek kada prvenstvo počne, navijači (i igrači) mogu da saznaju kako će se pravila primenjivati.

Prava radnika

A wide shot of a the construction of a stadium in Qatar
Getty Images
Stadion na kome će se igrati utakmice Svetskog prvenstva u Kataru u fazi izgradnje

Podrška građevinskim radnicima u Kataru je još jedno pitanje o kojem bi neki aktivisti bili presrećni da igrači progovore.

„Mislim da je veoma pogrešno da Fifa kaže: 'Oh, to je politički, biće neka vrsta sankcija za vas'," kaže Mustafa Kadri, osnivač Ekvidema, konsultantske kuće za istraživanje ljudskih i radnih prava.

Razgovarali su sa radnicima u Kataru, uključujući one koji su pomogli u izgradnji stadiona za Svetsko prvenstvo, i otkrili da su radnicima naplaćivani honorari da bi dobili posao, da su imali problema sa dobijanjem plata i da su bili primorani da rade na opasno visokim temperaturama.

Neki izveštaji kažu da je više od 6.000 radnika migranata umrlo od kako je dobijena kandidatura za Svetsko prvenstvo 2010.

Međutim, katarska vlada je saopštila da je ukupan broj obmanjujući i da je bilo 37 smrtnih slučajeva među radnicima na gradilištima stadiona Svetskog prvenstva, od kojih su samo tri bila „vezana za posao".

Vlasti u zemlji kažu da je ukidanje „kafala" sistema sponzorisanja rada koji je primorao strane radnike da traže dozvolu svog poslodavca da promene posao ili napuste zemlju kao dokaz da su se uslovi poboljšali.

Ali Mustafa kaže da, iako neke reforme „definitivno idu u korist nekim radnicima", promene „očigledno nisu otišle dovoljno daleko".

Kontroverzni pobednik

Kritike o pravima LGBT osoba i radnika navele su mnoge ljude da dovedu u pitanje odluku Fife da dodeli prvenstvo Kataru.

Proces je praćen optužbama za široko rasprostranjenu korupciju, a dve istrage pokrenuli su švajcarski tužioci i Ministarstvo pravde SAD-a 2015. godine.

Katar je uvek negirao bilo kakvu krivicu, a kandidatura je efektivno odobrena Fifinom sopstvenom istragom 2017.

Pristalice odluke sugerišu da je angažovanje zemalja kroz sport učinkovit način da im se pomogne da se otvore i promene, ali Mustafa smatra da iako je „pruženo više pažnje na postojeća pitanja ljudskih prava", nije „iskorišćena prilika da se uradi onoliko koliko je moglo da se uradi".

Doktor Gregori Jonidis kaže da je jedan od razloga zbog kojih je Fifa možda dodelila prvenstvo Kataru zapravo pokušaj da promoviše promene.

„Oni žele da stvore okruženje inkluzivnosti. I ako otvorite tu zemlju svetu, onda možete ubediti tu zemlju da zauzme drugačiji pogled u smislu individualnih sloboda i tako dalje."

Ali kontinuirane kritike zbog prava homoseksualaca i radnika navele su mnoge na pomisao da je Fifa donela pogrešnu odluku.

Izbačeni

A Fifa meeting with a Russian flag in the background
Getty Images
Figa je u februaru isključila Rusiju sa takmičenja u februaru 2022.

Jedna oblast u kojoj je Fifa dobila više pohvala na međunarodnom nivou je odluka da se Rusija izbaci sa prvenstva tokom kvalifikacionih faza.

Iako nije neuobičajeno da zemlje budu suspendovane zbog kršenja pravila na terenu ili administrativnih prekršaja, mnogo je neuobičajenije da tim bude zabranjen zbog prekršaja koji nije povezan sa fudbalom.

Samo Nemačka i Japan posle Drugog svetskog rata i Južna Afrika tokom ere aparthejda u zemlji su se suočili sa sličnim sankcijama.

„Fifa pokušava da drži političke izjave van igre, ali Fifa je sama politička organizacija", kaže doktor Jonidis o odluci.

„Fifa neizbežno mora da donosi političke odluke."

Do odluke o konačnom izbacivanju Rusije došlo je tek pošto su druge zemlje u njenom plejofu - Poljska, Češka i Švedska - odbile da igraju protiv tima u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu.

Fifa je možda „rizikovala revoluciju od drugih zemalja učesnica" da nije uspela u tome, dodaje doktor Jonidis.

Reforma

A football in front of a Qatar 2022 logo
Getty Images
Kontroverze prate Svetsko prvenstvo 2022. otkako je Katar dobio kandidaturu za domaćina turnira 2010.

Uprkos reakciji, katarski emir Tamim Bin Hamad Al Tani, uzvratio je na kritike domaćina Svetskog prvenstva u sopstvenoj zemlji rekavši:

„Već decenijama Bliski istok pati od diskriminacije, a ja sam saznao da je takva diskriminacija uglavnom zasnovana na tome da nas ljudi ne poznaju, a u nekim slučajevima i odbijaju da nas upoznaju."

On je takođe tvrdio da su pojedinci „pokrenuli napade, tempom koji nikada ranije nije viđen, kada su druge zemlje na različitim kontinentima organizovale mega sportske događaje" i da je „ponosan na razvoj, reformu i napredak" koji je Katar postigao.

Ali sa protestima i kontroverzama koje će se verovatno nastaviti i na terenu i van njega kako se prvenstvo približava, čini se da će ovo Svetsko prvenstvo i dalje biti na naslovnicama iz drugih razloga osim fudbala.


Pogledajte video o pandama iz Kine koje su dobile novi dom u Katru pred Mundijal


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.11.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »