Orlić sa predstavnicima Venecijanske komisije i ODIHR o saradnji i izbornim zakonima

Beta 17.11.2022

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa predstavnicima Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) o saradnji parlamenta sa tim instutcijama.

U saopštenju Skupštine Srbije je navedeno da je "saradnja Narodne skupštine i Venecijanske komisije ocenjena kao aktivna i uspešna, posebno prilikom pripreme Akta o promeni Ustava Srbije".

Orlić je, govoreći o obezbeđenim uslovima za ovogodišnje opšte izbore u Srbiji, istakao da su sve mere koje su definisane kroz međupartijski dijalog implementirane kroz izmene zakonskih propisa.

"Ispunjeno je apsolutno sve što je dogovoreno u međupartijskom dijalogu, i svi su izašli na izbore pod izbornim uslovima koji su bili najbolji od uvođenja višestranačja u zemlji“, rekao je Orlić.

Naveo je da je uvođenjem brojnih novina postignut demokratski standard, koji je, kako je ocenio, bio najviši od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Izrazio je očekivanje da će se saradnja Skupštine Srbije i Venecijanske komisije nastaviti i u budućnosti.

Predstavnici Venecijanske komisije i ODIHR borave u Skupštini Srbije, na seriji sastanaka sa predstavnicima poslaničkih grupa na temu izbornih zakona, usvojenih 2021. i 2022.

(Beta, 11.17.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »