BBC vesti na srpskom

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: Zabranjena prodaja alkohola na stadionima u Kataru

Na osam stadiona na kojima će se održati Svetsko prvenstvo u Kataru se neće prodavati alkohol, saopštila je FIFA.

BBC News 18.11.2022
A beer being poured
Getty Images

Alkohol se neće prodavati na osam stadiona na kojima će se održavati Svetsko prvenstvo u Kataru nakon što je FIFA promenila pravila dva dana pre početka turnira.

Alkohol je trebalo da se služi „u određenim delovima stadiona", uprkos tome što je njegova prodaja strogo kontrolisana u ovoj muslimanskoj zemlji.

Posetioci u korporativnim delovima stadiona će i dalje moći da kupe alkohol.

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje u nedelju utakmicom Katara protiv Ekvadora.

Badvajzer, veliki sponzor FIFA, u vlasništvu je belgijske kompanije za proizvodnju pića i piva AB InBev (AB InBev) i ima ekskluzivna prava da prodaje pivo na Svetskom prvenstvu.

„Posle razgovora katarskih vlasti i FIFA, doneta je odluka da se prodaja alkoholnih pića obavlja samo na FIFA festivalu navijača, drugim mestima namenjenim navijačima i u licenciranim prostorima, uklanjajući prodajna mesta na kojima se nudi pivo sa katarskih stadiona za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022", navodi se u saopštenju FIFA.

Dodaje se da će bezalkoholno pivo ostati u ponudi na stadionima.

„Vlasti zemlje domaćina i FIFA će nastaviti da se brinu za to da stadioni i okolna područja pruže prijatno iskustvo za sve navijače.

„Organizatori turnira cene razumevanje i stalnu podršku kompanije AB InBev našoj zajedničkoj posvećenosti da udovoljimo svačijim zahtevima tokom Svetskog prvenstva u Kataru 2022", navodi se.

Badvajzer je u petak na Tviteru objavio poruku: „Pa, ovo je nezgodno", što je kasnije izbrisano.

Udruženje fudbalskih navijača (FSA) kritikovalo je vreme objavljivanja odluke o zabrani prodaje piva za većinu navijača.

„Neki navijači vole da piju pivo na utakmici, drugi ne, ali pravi problem je u tome što je ova odluka doneta u poslednjoj sekundi što ukazuje na još veći problem, a to je potpuni nedostatak komunikacije organizacionog odbora prema navijačima.

„Ako mogu da promene mišljenje o ovome u trenutku, bez objašnjenja, navijači će biti razumljivo zabrinuti da li će ispuniti druga obećanja koja se odnose na smeštaj, prevoz ili kulturološka pitanja", rekao je portparol FSA.


REZULTATI I STANjE NA TABELAMA:

Click here to see the BBC interactive

Obezbeđenje je nateralo danskog reportera da prekine uključenje uživo iz Katara:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.18.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »