Nikezić (SSP): I Srbija treba da uvede porez na ekstraprofit

Beta 18.11.2022

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić danas je ocenio da i Srbija, poput drugih zemalja u Evropi, treba da uvede porez na ekstraprofit.

On je u saopštenju naveo da je Srbija ostala jedna od retkih evropskih zemalja koja i dalje toleriše enormno bogaćenje izazvano ekonomskom krizom.

"Posle Italije, Velike Britanije, Rusije, Mađarske, Grčke i mnogih drugih evropskih zemalja, Hrvatska takođe uvodi porez na ekstraprofit, i to za sve firme koje su ostvarile značajno veću dobit od četvorogišnjeg proseka, kako bi se dobit ravnomerno raspodelila u uslovima krize", istakao je Nikezić.

Podsetio je da je Stranka slobode i pravde još u junu ove godine predložila uvođenje poreza na ekstraprofit u Srbiji, naročito za grane koje su najviše profitirale za vreme krize, a to su trgovina hranom, proizvodnja i distribucija energenata i rudarstvo.

"Ponovo zahtevamo da vlast prihvati ovaj predlog, a naplatom poreza na ekstraprofit od samo dve firme, NIS-a i Ziđina, država bi ostvarila vanredni prihod od preko 800 miliona evra, koji bi mogla da iskoristi za pomoć najugroženijima i stabilno snabdevanje energentima", naveo je Nikezić.

(Beta, 11.18.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »