BBC vesti na srpskom

Svetsko prvenstvo 2022 u Kataru: FIFA zapretila, evropske reprezentacije odustale od kapitenskih traka u duginim bojama

Kapiteni Engleske, Velsa i drugih evropskih zemlja neće nositi kapitensku traku sa duginim bojama na Svetskom prvenstvu u Kataru, a sve zbog mogućnosti da će biti kažnjeni.

BBC News 21.11.2022
Harry Kane of England wearing a One Love
Getty Images
Kapitenska traka sa duginim bojama na ruci Harija Kejna, kapitena Engleske

Kapiteni Engleske, Velsa i još nekoliko evropskih reprezentacija na mečevima Svetskog prenstva u Kataru neće nositi kapitenske trake sa duginim bojama, a sve zbog mogućnosti igrači budu kažnjavani kartonima.

Nekoliko reprezentacija nameravalo je da u Kataru - zemlji koja trpi žestoke kritike zbog stanja ljudskih prava - njihovi kapiteni nose trake sa natpisima Onelove (Jedna ljubav), pre svega u znak podrške LGBT zajednici.

To su nameravale Engleska, Vels, Belgija, Danska, Nemačka, Holandija i Švajcarska.

Međutim, kapiten engleske reprezentacije Hari Kejn istrčao je na teren u prvoj utakmici protiv Irana sa kapitenskom trakom koju je odredila Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Više o utakmici pročitajte ovde.

Kapiteni Srbije i Hrvatske, Dušan Tadić i Luka Modrić, ranije su izjavili da neće nositi trake sa duginim bojama na Mundijalu u Kataru.

U zajedničkom saopštenju tih sedam fudbalskih saveza, navodi se da ne mogu da dovedu igrače „u poziciju u kojoj bi se mogli suočiti sa sportskim sankcijama".

„FIFA je bila vrlo jasna da će uvesti sportske kazne ako naši kapiteni budu nosili takve trake na terenu", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su šokirani tom odlukom krovne organizacije svetskog fudbala, koja je „bez presedana".

„Bili smo spremni da platimo novčane kazne, koje bi se inače primenjivale na kršenje propisa o dresovima, jer smo imali snažnu želju da nosimo takve trake.

„Međutim, ne možemo da dovedemo naše igrače u situaciju da bi mogli da dobiju žuti karton ili čak primorani da napuste teren."

Kao odgovor, FIFA je pokrenula sopstvenu kampanju „Bez diskriminacije", koja treba da počne od četvrtfinala, kada će kapiteni moći da nose traku sa tom porukom.

Njen predsednik Đani Infantino u subotu je optužio Zapad za „licemerje" u izveštavanju o stanju ljudskih prava u Kataru.

„Žuti igračima, crveni toleranciji"

U septembru je objavljeno da će kapiteni deset evropskih zemalja nositi trake sa natpisom Jedna ljubav (OneLove) na utakmicama Lige nacija i Svetskom prvenstvu u Kataru.

Reč je o kapitenima Engleske, Velsa, Belgije, Danske, Francuske, Nemačke, Norveške, Švedske, Švajcarske i Holandije.

O tome su, kako navode, još u septembru obavestili krovnu organizaciju svetskog fudbala, ali odgovor nisu dobili.

Holandija je Onelove kampanju započela pre Evropskog prvenstva 2020. kako bi promovisala različitost, inkluziju, kao i u znak borbe protiv diskriminacije.

Istopolni odnosi i promocija istopolnih veza u Kataru nisu dozvoljeni zakonom.

BBC pundit Alex Scott wore the OneLove armband prior to England's World Cup opener against Iran
BBC
BBC voditeljka Aleks Skot nosila je kapitensku traku sa duginim bojama pre meča između Engleske i Irana

Fudbalski savez Holandije u saopštenju navodi da „teška srca" odustaju od plana i trake sa duginim bojama, a sve zbog odluke o kažnjavanju tih fudbalera.

„Ovo je protiv duha našeg sporta koji povezuje milione ljudi", navode, dodajući da će „kritički sagledati odnos sa Fifom u narednom periodu."

Iz Fudbalskog saveza Velsa za to vreme navode da su „frustrirani" i „razočarani".

„Ali ostajemo pri uverenju da je fudbal za sve i stojimo uz naše LGBT+ pripadnike velške fudbalske porodice."

Iz Udruženja fudbalskih navijača takođe su naveli da se osećaju „izdanim".

„Danas osećamo prezir prema organizaciji koja je dajući žuti karton igračima, a crveni karton toleranciji, pokazala njene prave vrednosti", navode oni u saopštenju.

„Nikada više Svetsko prvenstvo ne bi trebalo da se deli isključivo na osnovu novca i infrastrukture.

„Nijedna zemlja koja ne ispunjava LGBT+ prava, prava žena, prava radnika ili bilo koje drugo univerzalno ljudsko pravo, ne bi trebalo da dobije čast da bude domaćin Svetskog prvenstva."

Iz LajonsPrajda (3LionsPride), organizacije koja okuplja LGBT+ navijače u Engleskoj, ističu da je odluka FIFA „više nego razočaravajuća".

Oni smatraju da FIFA krši „osnovna prava kapitena na slobodu govora i izražavanja".

Bivši kapiten Engleske Alan Širer izjavio je za BBC da tajming odluke „nije fer" prema igračima, dodajući da bi on ipak prkosio Fifi i nosio traku.

„Razgovarao bih sa selektorom i rekao mu: 'Nosiću traku i prihvatiću kaznu'.

„To bi predstavljalo veće pitanje i veći problem za Fifu nego što oni to ne nose - i ja bih to uradio."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.21.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »