Narodna stranka: Poplave oko Raške, Novog Pazara, Tutina pokazuju da razvoj mora da se planira

Beta 21.11.2022

Predsednika Resornog odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković ocenio je danas da su velike padavine koje su u dva dana pogodile oblasti oko Raške, Novog Pazara, Tutina pokazale da je neophodno da se planira i koordinira razvoj urbanih sredina.

"Neophodno je da se poštuju osnovni, rekao bih: i prirodni zakoni kada se donose odluke gde se sme, a gde ne sme graditi. Mora se znati ko je u obavezi da održava vodotokove, kako to radi i kome za to podnosi izveštaj, kakve stručnjake imamo, ako ih imamo u opštinskim timovima za odbranu od vanrednih situacija", napisao je Anđelković u izjavi.

On je kazao da se već deceniju primećuje sve gore održavanje uređenih vodotokova i da je jesenas posetio "bar 20" od ojih je 80 odsto bilo zapušteno.

"Regulacija reke Ljig u Ljigu je bila primer kako se održava jedno regulisano i uređeno korito reke. Danas je neprepoznatljiva. Preventiva je potpuno izostala, o regulisanju neuređenih reka da i ne govorimo. Poslednje dve godine su potpuno zaustavile investiranje u izgradnju rečnih regulacija, radi se samo osnovno održavanje i eventualna sanacija oštećenja što nije dovoljno", navodi Anđelković.

Prema njegovim rečima, da se takve stvari ne bi dešavale i ubuduće, neophodno je da država prestane da se bavi isključivo otklanjanjem posledica i da "huli na boga za vremenske uslove", već da se službama bave odgovorni i stručni ljudi.

(Beta, 11.21.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »