Crnogorski i makedonski vojnici u NATO borbenim grupama u Bugarskoj i Rumuniji

Beta 08.12.2022

Armija Severne Makedonije uputila je kontingente svojih pripadnika u NATO borbene grupe u Rumuniji i Bugarskoj, a početkom 2023. u Bugarskoj će im se pridružiti i vojnici iz Crne Gore.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Severna Makedonija poslala je 30. novembra po jedan pešadijski vod u NATO borbene grupe Pojačane budnosti u Rumuniji i Bugarskoj, sa oklopnim vozilima "Hamer", kamionima i terenskim vozilima.

Na fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane iz Skoplja, prikazani su vodovi vojnika od po 30 pripadnika, naoružanih puškama M-4 i sa po šest lako oklopljenih vozila "Hamer" sa kupolama za naoružanje, po tri kamiona i dva džipa "Lend Rover Difender".

Severna Makedonija poslala je prvo pojačanje za NATO borbene grupe u junu 2022. godine, i to po jedno odeljenje vojnika atomsko-biološko-hemijske odbrane i artiljerije koji su u sastavu kontigenta Slovenačke vojske u Letoniji.

Vojska Crne Gore će posle prvobitnog predloga Skupštini da se u misije NATO u svrhu odgovora na krize pošalje do 20 pripadnika oružanih snaga, kao pojačanje NATO-u poslati do 60 pripadnika.

"Podgorica će uputiti 36 vojnika u Bugarsku početkom 2023. godine. Oni će biti deo NATO borbene grupe u okviru Aktivnosti pojačane budnosti. Vlada u Podgorici odlučila je da iz budžetskih rezervi sa 180.000 evra finansira obuku crnogorskih vojnika koja će se odvijati na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji", navodi se u tekstu.

Obuka će se održati na Krivolaku jer u Crnoj Gori ne postoji poligon gde je moguće izvesti obuku u uslovima sličnim borbenim, sa artiljerijskim bojevim gađanjima, uvežbavanjima i korišćenjem naoružanja na oklopnim patrolnim vozilima JLTV "Oškoš".

Borbenu grupu NATO u Bugarskoj čine oružane snage Italije kao vodeće nacije, SAD, Albanije i domaćina Armije Bugarske. Sada su im se priključili pripadnici Armije Severne Makedonije i od početka 2023. dolazi i Crna Gora.

NATO je proteklih meseci u okviru zadataka pojačane budnosti aktivirao četiri borbene grupe - u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, kako bi pojačao istočno krilo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prethodno je 2014. uspostavljeno Istureno borbeno prisustvo sa četiri borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

(Beta, 12.08.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »