Radovanović (Narodna stranka): Izriče se samo šest odsto hitnih mera za zaštitu maloletnika

Beta 08.12.2022

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović izjavila je danas da se godišnje izriče samo šest odsto hitnih mera za zaštitu maloletnika kao žrtava nasilja u porodici i upitala šta je uradilo povodom toga Odeljenje MUP-a za prevenciju i nasilje u porodici i da li je preduzelo mere da se postupanje policajaca poboljša kako bi deca dobila zaštitu.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke Radovanović je na sednici Skupštine Srbije upitala "koje mere će ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i prema kome preduzeti ako se utvrde nepravilnosti u postupanju, odnosno nepostupanju policijskih službenika Odeljenja za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici".

Radovanović je pitala kakva je obrazovna struktura, odnosno koje završene škole i fakulteti su preporučili policajce koji rade u tom odeljenju, kao i da li su imali prethodno iskustvo u radu sa žrtvama i počiniocima nasilja u porodici i u kojim organizacionim jednicama MUP-a.

"Šta je urađeno po pitanju uspostavljanja sistema 'Amber alert' nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji MUP-a i Fondacije 'Amber alert Evropa'", pitala je Radovanović.

Poslanica Narodne stranke je pitala MUP da li su policijski službenici Odeljenja za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici radili analize slučajeva u kojima su ubijene žene i pozvala ih da dostave podatke, ako su to učinili, kao i da li su predlagali mere koje unapređuju postupanja policije u slučajevima nasilja u porodici koji su se završili femicidom i koje su to mere.

Radovanović je istakla da je predstavnicama organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama zabranjeno da učestvuju na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, dok je voditeljki Pinka Jovani Jeremić dozvoljeno da snima spot u parlamentu.

"Građani su glasali za nas da budemo njihovi predstavnici u parlamentu, a ne za Jovanu Jeremić", rekla je Radovanović.

(Beta, 12.08.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »