Cipras u poruci na Kongresu SPS pozvao na okončanje nezakonite ruske invazije na Ukrajinu

Beta 19.12.2022

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko napustio je subotnji kongres Socijalističke parije Srbije (SPS) zbog video poruke bivšeg grškog premijera lidera Sirize Aleksisa Ciprasa u kojoj je optužio Rusiju za "nezakonitu invaziju na Ukrajinu" i pozvao na "zajedničku borbu svih progresivnh snaga" da ona prestane.

"Danas više nego ikada, rat se rasplamsao u Evropi nezakonitom invazijom Rusije na Ukrajinu i uzrokovao je stotine mrtvih i milione izbeglica. Danas, kada se energetska i ekonomska kriza pogoršava, kada se šire nejednakosti, gde ekstremna desnica vlada Evropom, sve progresivne snage treba da ujedine svoje glasove i povedu zajedničku borbu. Pre svega borbu za mir, da prestane nezakonita ruska invazija i da se vratimo diplomatiji", rekao je Cipras.

U pozdravnoj poruci Kongresu SPS i njenoim lideru Ivici Dačiću, Cipras je istakao da kršenje međunarodnog prava ne može da bude prihvatljivo.

"Moramo da se borimo za razrešenje kriza svugde po osnovi zajedničko prihvatljivih rešenja poštujući međunarodno pravo bez jednostzranih akcija, dvostrukih standarda samo kroz diplomatiju što se naravno odnosi i na temu Kosova . Poštujući odluke Brisela na ovoj osnovi moramo da se borimo i za evropsku perspektivu Srbije", dodao je Cipras.

Ruski ambasodor Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je bio prinuđen da na samom početku napusti kongres SPS zbog video poruke grčkog opozicionara Ciprasa prikazane učesnicima.

"Grk je krenuo sa potpuno neosnovanim, lažnim optužbama na račun Rusije, počeo je blatiti moju otadžbinu", naveo je ambasador na Tviteru izrazivši žaljenje što zbog toga nije bio prisutan tokom govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Beta, 12.19.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »