Pokrajinski odbor Zajedno: Hitno naći napadače na glumce ITD teatra

Beta 22.12.2022

Pokrajinski odbor stranke Zajedno saopštio je danas da "osuđuje divljaštvo koje se pre dva dana dogodilo u Novom Sadu, kada su napadnuti i prebijeni članovi ITD teatra iz Hrvatske, a za šta se kao razlog navodi nacionalna pripadnost".

"Zahtevamo da se nasilnici pronađu i po hitnom postupku najstrože kazne. Novi Sad i Vojvodina moraju da ostanu ono što su oduvek i bili - tolerantna sredina spremna da prihvati ljude različitih nacija i kultura, gde nije bitno ko kojim jezikom priča, već kakav je čovek", navodi se u saopštenju.

Stranka Zajedno navodi da je "jasno da je incident posledica višedecenijskog trovanja građana mržnjom prema ljudima različitih nacionalnosti, za šta je ogromnim delom zaslužna i sadašnja vlast".

Poverenica Srbije: Napad u Novom Sadu na osoblje pozorišta iz Zagreba nedopustiv i za svaku osudu

Poverenica Srbie za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, ocenila je danas napad na dvojicu članova osoblja pozorišta iz Zagreba, koji su bili gosti Međunarodnog festivala "Synergy" u Novom Sadu, kao "nedopustiv i za svaku osudu".

Dvojicu članova osoblja Teatra ITD iz Zagreba napala je grupa mladića u utorak noću u centru Novog Sada posle izvođenja predstave "Bura", a povod napada bio je to što su članovi pozorišne grupe pričali - na hrvatskom.Poverenica je rekla da dodatno zabrinjava što su, po pisanju medija, napadači mladi ljudi u Novom Sadu, gradu koji nosi titulu Evropske prestonice kulture i koji je "mnogo učinio da kao multinacionalna sredina promoviše bogatstvo različitosti i tolerancije".

Poverenica je podsetila da je zakonom zabranjen svaki vid nasilja, a da je posebno opasno ukoliko je nasilje motivisano mržnjom ili netrpeljivošću.

"Svaki izolovani i pojedinačni slučaj bilo kakve netrpeljivosti mora naići na oštru osudu i adekvatno sankcionisanje, zbog čega je važno da nadležne institucije preduzmu sve neophodne radnje, nađu napadače, utvrde tačne motive napada i postupe u skladu sa zakonom", rekla je poverenica Janković.

(Beta, 12.22.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »