U Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija piscu i prevodiocu Dejanu Tijagu Stankoviću

Beta 29.12.2022

U Jugoslovenskoj kinoteci održana je danas komemoracija povodom smrti Dejana Tijaga Stankovića (57), na kojoj su o piscu i prevodiocu govorili urednik Izdavačke kuće Laguna Srđan Krstić,  reditelj Goran Marković i dramski pisac Dušan Kovačević

Krstić je rekao da je pre nešto više od dva meseca održana promocija Stankovićeve knjige "Zamalek", tokom čijeg je prvog čitanja mogao da oseti "vreli pesak i buku Kaira".

"On je lako pripovedao, kao neko ko je za to rođen", rekao je Krstić i dodao da je Stanković "ove godine najčitaniji pisac" u Srbiji.

Prema rečima reditelja Gorana Markovića, smrt Dejana Tijaga Stankovića može da se uporedi sa "nestankom struje u sred gledanja nekog filma koji nas je obuzeo".

Dramski pisac Dušan Kovačević je rekao da je pisca i prevodioca upoznao u Lisabonu dok je bio ambasador u Portugalu, kada je "mladi i nasmejani" Stanković došao u amabasadu da mu kaže "da je preveo 'Profesionalca' koji će se izvoditi u jednom lisabonskom pozorištu".

"Dejan je pisao dovoljno da ga zauvek pamtimo kao dragocenog pisca", rekao je Kovačević.

Dejan Tijago Stanković, srpski i portugalski pisac i književni prevodilac rođen je u Beogradu 1965. godine, gde je živeo dok nije diplomirao arhitekturu kojom se potom, kako je naveo u svojoj biografiji nikada nije bavio.

Njegova dela su "Zamalek" iz 2020.godine, "Estoril" iz 2015. godine i "Odakle sam bila više nisam i druge lisabonske priče" iz 2012.godine.

Poznati srpski i portugalski književnik i prevodilac preminuo je iznenada u 57. godini u svom domu u Lisabonu.

(Beta, 12.29.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »