Dačić: Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta prvi prioritet srpske diplomatije

Beta 13.01.2023

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da će očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države biti prvi prioritet srpske diplomatije u ovoj godini.

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za članove Vlade Srbije i predstavnike diplomatskog kora, Dačić je rekao da Srbiju čeka "težak put" u ostvarivanju tog cilja.

Dačić je kazao da je Srbija "negativno iznenađena slobodnim i selektivnim tumačenjem međunarodnog javnog prava" i izrazio zahvalnost svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i onima koje su povukle priznanje.

Naveo je da je nepromenjena "jasna pozicija Srbije da je svaki pokušaj rešavanja kosovskog pitanja moguć jedino kroz uspostavljeni mehanizam dijaloga" i dodao da za Beograd u tom procesu postoje tri "crvene linije".

"Pod jedan, sve što je do sada potpisano mora biti sprovedeno, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselski sporazum, vašingtonski sporazum. Pod dva, Srbija ne može da prizna nezavisnost i da se složi sa članstvom Prištine u UN. Kao treće, možda i najvažnije, želimo da osiguramo puna prava i potpunu bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je kazao da Srbija zastupa "jasan, čvrst i konzistentan stav" da osnova bilo kakvog rešenja mora biti zasnovana na kompromisu, uz puno uvažavanje pozicija i interesa Beograda.

"Nažalost, svedoci smo da aktuelno rukovodstvo u Prištini jednostranim potezima nastavlja da svesno i sistematično izaziva tenzije, stvarajući atmosferu nepoverenja. Smatramo da je potrebna šira osuda ovakog delovanja i incidenata od međunarodne zajednice, uz pravilno uočavanje uzroka koji su nas doveli do trenutne situacije", naveo je.

Kad je reč o drugom prioritetu srpske diplomatije, članstvu u Evropskoj uniji, Dačić je kazao da Srbija "i dalje veruje da je punopravno članstvo u EU dostižno" i da "obećanje iz Soluna predstavlja realističan i ostvariv cilj".

"Samim tim, ispunjavanje kriterijuma na putu do punopravnog članstva ostaje jedan je od ključnih spoljno-političkih prioriteta, koji je ujedno i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina. U trenutku kada je i sama Evropska unija na svojevrsnom testu i kada jačaju stavovi o potrebi unutrašnje prekompozicije, naša dosledna i više puta ponovljena poruka je da reforma EU mora biti paralelna sa procesom proširenja", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da se od "izbijanja oružanog sukoba u Ukrajini mogu čuti sve glasnija pitanja da li Srbija treba da postane članica EU".

"Naš odgovor je jasan: Srbija pripada evropskoj porodici i zajednici naroda u svakom smislu. Srbija je izabrala evropski put prevashodno zbog transformacione moći pregovaračkog procesa, jer smo uvereni da će naša posvećenost reformama omogućiti bolji život i svetliju budućnost naših građana. Međutim, za to su nam potrebni jasni iskoraci i opipljiv napredak u pregovorima, uz istovremeno povećavanje spremnosti pojedinih članica EU za prijem novih članica", kazao je.

Naveo je da Srbija postepenim prilagođavanjem nastoji da dođe do potpunog usaglašavanja sa EU u oblasti spoljne politike, i dodao da je "izuzetno nefer očekivati iskorake u trenucima kada izostaje konkretan napredak, kada se spremnost za prijem novih članica dovodi u pitanje, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zbog dvostrukih standarda".

Kao prioritete Ministarstva spoljnih poslova u ovoj godini, Dačić je naveo i razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, unapređenje bilateralnih odnosa sa svim državama u svetu, naročito negovanje tradicionalnih partnerstava, aktivni doprinos multilateralizmu uz puno poštovanje principa međunarodnog prava, doprinos Srbije miru i bezbednosti, i nastavak angažmana na pomoći i podršci srpskim građanima svuda u svetu.

"Želim posebno da istaknem da je Srbija opredeljena da odnose sa svojim susedima redefiniše, prevazilaženjem otvorenih pitanja iz prošlosti i usmeravanje zajedničkih bilateralnih agendi ka budućnosti. Ovo nastojanje pokazano je i mojim nedavnim odlaskom u Zagreb. Istorijska pitanja i neslaganja moramo prevazići izgradnjom snažnih temelja i mostova zasnovanih na zajedničkoj budućnosti, jer susede ne možemo da biramo, ali apsolutno moramo da radimo zajedno", naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija na multilateralnom planu nastoji da ojača svoju međunarodnu poziciju i da pruži aktivan doprinos daljem razvoju multilateralizma.

"Čvrsto smo uvereni da je multilateralizam jedini odgovor na sve globalne izazove, koji se svakodnevno usložnjavaju, prevazilazeći pojedinačne kapacitete država, bilo da je u pitanju pandemija ili klimatske promene ili dostizanje ciljeva održivog razvoja. Za tako nešto nam je neophodan širi nastup, solidarnost i ujedinjavanje na globalnom nivou", kazao je Dačić.

Naveo je da je u 2023. godini u planu dalje širenje i modernizacija konzularne mreže, kao i podizanje kvaliteta konzularnih usluga državljanima Srbije u svetu.

"Istovremeno, inicirane su aktivnosti u cilju liberalizacije viznog režima kroz zaključivanje više bilateralnih sporazuma, tako da će se i u 2023. godini nastaviti sa širenjem kruga zemalja u koje naši državljani mogu putovati bez viza", dodao je.

Dačić je rekao i da je Srbija "pouzdan partner koji nastoji da ojača bilateralne i multilateralne veze kroz intenziviranje dijaloga na svim nivoima".

"Na kraju dana, naša uloga je da razgovaramo, čak i kada neke stvari ne vidimo isto, jer jedino kroz dijalog možemo pronaći zajedništvo. U to ime želeo bih da nazdravimo za mir u svetu, mir i stabilnost u našem regionu i zemlji, kao i za buduće uspehe, i to upravo šljivovicom, koja je od prošle godine na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine", kazao je šef srpske diplomatije.

Na prijemu su bili ambasadori SAD i Rusije, Kristofer Hil i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasadorke Nemačke i Kine, Anke Konrad i Čen Bo, drugi predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici medija.

Iz Vlade Srbije na prijemu su bili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov. Prisustvovala je i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

(Beta, 01.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »