Vučević posle sastanka sa mađarskim ministrom: Put Srbije ka EU ide preko Budimpešte

Beta 20.01.2023

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas u Beogradu da put Srbije ka EU ide preko Budimpešte i da je Mađarska najotvoreniji i najiskreniji prijatelj i saveznik Srbije u procesima evrointegracija.

Posle susreta sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničkim i sastanka delegacija dve zemlje, Vučević je u Domu Garde na Topčideru rekao da je Budimpešta "uvek smela da na najbolji mogući način zastupa i srpske interese u okviru svih EU institucija", saopštilo je ministarstvo odbrane.

"I mi prepoznajemo istinsku želju Mađarske da Srbija postane član Evropske unije. I prirodno je da žele da imaju sigurnog i bezbednog južnog suseda", kazao je Vučević.

Naveo je da su odnosi dve zemlje "na istorijskom vrhu, pre svega zahvaljujući fenomenalnim odnosima" premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše u saopštenju.

Vučević je, kako se navodi, rekao da je srpska delegacija mađarskoj "prenela i još jednom podvukla" stavove Beograda po pitanju Kosova, i podelila zabrinutost "vezanu za jednostrane akte administracije u Prištini".

On je kazao da je Srbija zahvalna na angažmanu mađarskih oružanih snaga u okviru misije KFOR na Kosovu, odnosno "na vrlo korektnom i profesionalnom odnosu u izvršavanju njihovih zadataka, ali i na fer i ljudskom odnosu prema srpskoj zajednici", navodi se.

"Podelio sam sa ministrom odbrane naše želje da Mađarska, a ne sumnjam u to, odgovorno pristupi upravljanju ili rukovođenju snagama ALTHEA ili EUFOR-a na prostoru Bosne i Hercegovine, svima je interes da mir i stabilnost budu apsolutno prisutni i u toj nama susednoj državi", dodao je Vučević.

Bobrovnički je rekao da se sa Vučevićem saglasio da obe zemlje "trpe velike pritiske u ovim izazovnim vremenima, i to sa dve strane", piše u saopštenju.

"Za nas je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja i mi smo kroz vekove i kroz celokupnu istoriju, kao i sada, poklanjali veliku pažnju ovom regionu i smatramo da je Srbija ključni akter u tom području", kazao je Bobrovnički.

Naveo je da Srbija i Mađarska, kao male i zemlje srednje veličine koje najviše pate u ovakvim situacijama, podržavaju početak mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine, kako bi došlo do kraja rata.

"Saglasili smo se da u ovakvoj atmosferi, u vremenu koje dolazi, moramo da nastavimo da sarađujemo jer će za nas to vreme izazvati zabrinutost na različitim nivoima i u pogledu bezbednosti i u ekonomskim pitanjima", dodao je Bobrovnički.

On je izrazio nadu da će saradnja dve zemlje na svim nivoima, posebno u oblasti odbrane, biti nastavljena, "kako bi se gradila stabilnost, naročito u oblasti migracija", i dodao da na to "treba staviti težište u narednom periodu", navodi se.

Prema rečima Vučevića, zvaničnici dve zemlje su danas razgovarali o situaciji u Ukrajini, o geopolitičkim prilikama u Evropi i svetu, o situaciji u regionu, ali i o vojno-vojnoj, vojnoekonomskoj, vojnotehnološkoj, vojnonaučnoj saradnji, i o svim aspektima kojima se bave ministarstva odbrane.

Teme su bile i zajednički infrastrukturni projekti, pre svega brza pruga koja će povezati Beograd i Budimpeštu, i nastavak investicija kompanija iz Mađarske, rekao je Vučević.

(Beta, 01.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »