Vučić na obeležavanju slave patrijarha Porfirija, razgovarali o pritiscima na Srbiju u vezi Kosova

Beta 20.01.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u zgradi Patrijaršije u Beogradu obeležavanju krsne slave patrijarha SPC Porfirija i obavestio ga o "težini pritisaka sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova i Metohije".

Vučić je u objavi na Instagram nalogu budućnostsrbijeav čestitao slavu, Svetog Jovana, svim pravoslavnim vernicima koji danas slave tog sveca.

"Čestitao sam patrijarhu srpskom Porfiriju krsnu slavu Svetog Jovana i obavestio ga o težini pritisaka sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova i Metohije. Svim pravoslavnim vernicima koji slave Svetog Jovana želim srećnu slavu, zdravlje i radost", naveo je Vučić.

Kako je saopštila SPC, patrijarh je predsedniku Srbije preneo "jasan i nedvosmislen stav" crkve da su Kosovo i Metohija "sastavni i neotuđivi deo Srbije" i da je očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije "ustavna obaveza i imperativ kako za SPC tako i za našu državu".

"U tom smislu patrijarh Porfirije i arhijereji su izrazili uverenje da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije", stoji u saopštenju SPC.

Navodi se i da će SPC "uvek podržavati rukovodstvo Srbije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

Obeležavanju krsne slave patrijarha SPC prisustvovali su i ministri spoljnih poslova i kulture, Ivica Dačić i Maja Gojković kao i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Beta, 01.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »