Ova vakcina se prima samo kao buster! Profesor Tiodorović za "Blic" objašnjava kakva je procedura ako želite da se vakcinišete "dvovalentnim Fajzerom" i kome se isključivo preporučuje

Blic 25.01.2023
Ova vakcina se prima samo kao buster! Profesor Tiodorović za "Blic" objašnjava kakva je procedura ako želite da se…

Srbija je od Republike Slovačke dobila donaciju vakcina proizvođača Fajzer protiv kovida-19, koja se sastoji od 300.000 doza bivalentnih vakcina prilagođenih varijanti Omikron i 20.000 doza originalne vakcine protiv kovida-19. Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović kaže za "Blic" da vakcinu treba da prime svi oni koji imaju hronične bolesti bez obzira na uzrast, svi oni koji su u riziku, ali i podseća da to mogu učiniti samo oni koji su do sada primili najmanje tri doze.

Naime, ova vakcina sadrži sojeve BA.4 i BA.5 koji su uveliko kod nas u cirkulaciji, te se smatra da će ova buster doza pomoći ovim rizičnim grupama. Ali, ne može je primiti onaj ko je delimično vakcinisan. - Moj savet je da osetljiva grupa ljudi primi vakcinu, ali podsećam da to mogu samo oni koji su već primili najmanje tri doze. Bez obzira koju god vakcinu da ste primili u prethodnom periodu, važno je da ste primili najmanje tri doze i da ovo dođe kao buster.

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Beograd, najnovije vesti »