PSG Beograd: Izmeštanje Zoo vrta neophodno, odabir lokacije je izuzetno pogrešan

Beta 03.02.2023

Beogradski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da je je izmeštanje zoološkog vrta neophodno, ali da je pogrešan odabir lokacije.

Predsednik PSG Beograd Vladimir Pajić naveo je da se u odluci gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradskog menadžera Miroslava Čučkovića da Zoološki vrt premeste na Adu Ciganliju vidi nepoznavanje potreba životinja, kao ni pravila po kojima se ovakvi parkovi danas prave i organizuju.

"Seći ogroman broj stabala, graditi novu infrastrukturu koju novi Zoo vrt traži, organizovati kanalizacione odvode i prečišćivačke pogone znači dodatno uništavanje Ade Ciganlije i oduzimanje dragocenog zelenog prostora", navodi Pajić u saopštenju.

Kako je dodao, savremeni i moderni Zoo vrt kakav želimo u Beogradu treba da bude otvoreni ekološki park za učenje o životinjama, a ne "red metalnih kaveza kakvim ga zamišljaju Šapić i Čučković".

"Želimo Zoo vrt koji je prilagođen razvoju modernog Beograda, dobrobiti životinja i našim klincima kao i njihovim roditeljima i nastavnicima. Želimo da stvorimo prostor koji manje liči na zoološki vrt, a više na svojevrsni rezervat prirode i naučni centar u kojem će nastanjene životinje imati dostojanstvene uslove za život", navodi se u saopštenju PSG.

(Beta, 02.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »