Fond za humanitarno pravo: Preblage kazne za zločin u Štrpcu

Beta 08.02.2023

 Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da su izrečene kazne zatvora nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Gojku Lukiću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić za zločin u Štrpcu, preblage u odnosu na težinu zločina i njegove posledice.

U saopštenju navode da očekuju da Apelacioni sud u Beogradu uvaži žalbu Tužilaštva za ratne zločine i optuženima izrekne znatno više kazne koje, kako tvrde, odgovaraju težini zločina.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je u utorak presudu kojom su proglašeni krivim Lukić, Vasiljević, Lipovac i Đekić, zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na kazne zatvora od deset godina, dok je Dragana Đekić osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su oni 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima iz brzog voza, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Fond za humanitarno pravo je u saopštenju naveo da su kazne "preblage", jer su svi oteti putnici bili civili.

"Smatramo da su izrečene kazne preblage, posebno imajući u vidu da su svi oteti putnici bili civili, da se radilo o državljanima SRJ koji su iz voza izvedeni jer su bili Bošnjaci, da su nakon otmice zlostavljani i mučeni, a zatim i ubijeni sa rukama vezanim žicom iza leđa. Najmlađa žrtva bio je tada maloletni Senad Đečević, učenik, star 16 godina. Isto tako, do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se njih 16 i dalje vode kao nestali", naveli su iz Fonda.

Ocenili su i da je visina izrečene kazne nije u skladu sa uobičajenom sudskom praksom Višeg suda u Beogradu, u pogledu kažnjavanja.

"Tako je pred istim sudom pravnosnažno osuđen Boško Soldatović na kaznu zatvora od 15 godina za ubistvo devet civila, a Veljko Marić na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog ubistva jednog civila", navodi FHP.

Iz Fonda dodaju da je "preblago" izrečenom kaznom Viši sud u Beogradu poslao poruku porodicama žrtava da, iako su 30 godina čekali da odgovorni za ubistvo njihovih članova porodice konačno budu adekvatno kažnjeni - njihove patnje i bol nisu prepoznati kao važni.

(Beta, 02.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »