Ministar: Kolektivni ugovor u kompaniji Ziđin znači da su obe strane dobro obavile posao (VIDEO)

Beta 08.02.2023

 Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, danas je ocenio da to što su rukovodstvo kompanije Ziđin u Boru i sindikat zaposlenih potpisali kolektivni ugovor, "znači da su obe strane dobro radile svoj posao".

Ministar je posle potpisivanja ugovora rekao da on predviđa i više nego što propisuje Zakon o radui da se do ugvra došlo pregovorima, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Zaključivanje tog kolektivnog ugovora pokazuje, smatra ministar, da uz  "brigu o onima koji rade", predstoji "progresivan razvoj" Ziđina koji će postati "još poželjniji poslodavac u Srbiji".

Selaković je naveo da je Ziđin najveći izvoznik iz Srbije, da znatno utiče na rast bruto dromaćeg proizvoda, i zapošljava ljude iz Bora i iz okolnih mesta.

Sindikati zadovoljni kolektivnim ugovorom u Ziđinu

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata kompanije "Srbija Ziđin Koper" (Zijin Copper) i poslovodstvo te kompanije, potpisali su danas u Boru kolektivni ugovor koji je bio višemesečni predmet spora sindikata i uprave te kineske kompanije.

Predsednik granskih sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost", Časlav Gavrić, rekao je da je posle dugog perioda neuspešnih pregovora "preovladao razum", pa je postignut dogovor o zaključenju kolektivnog ugovora i prestanku važenja Pravilnika o radu koji su sindikati ocenili nepovoljnim za zaposlene.

"Sindikati su zadovoljni postignutim. Pošto su zarade bile glavni problem, za usklađivanje rasta zarada koji je predviđao Socijalno-ekonomski savet, ovog puta je učinjen pomak, tako da je cena rada procentualno uvećana, a sa druge strane, i linearni deo koji je poslodavac predložio ušao je u osnovnu zaradu, tako da će zaposleni sa nižim koeficijentom dobiti veće povećanje", rekao je Gavrić.

Po rečima Gavrića, iz prethodnog kolektivnog ugovora "uglavnom je sve ostalo isto što su zaposleni imali".

Direktor Sektora kompanije "Ziđin Koper" za ljudske resurse, Huang Džaoi, rekao je da novi kolektivni ugovor stupa na snagu februara ove godine.

"To je novi plod saradnje i pregovora sindikata i kompanije 'Ziđin Koper'. Svi verujemo da će budućnost svih biti bolja", ocenio je Huang.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je ocenio da je taj kolektivni ugovor važan za celu Srbiju jer je "Ziđin" jedan od najvećih izvoznika i "jedan od najvećih doprinositelja rastu BDP-a".

"Prosečna plata u Ziđinu će biti ona koju Vlada Srbije predviđa tek od 2025. što znači da Bor ide dve godine ispred Srbije", najavio je Selaković.

On je dodao da je budžet Grada Bora danas u rangu budžeta Kraljeva, Šapca i približno Subotice, gradova koji imaju dvaput ili triput više stanovnika.

Pravilnik o radu koji je bio sporan za sindikate, bio je razlog za nekoliko protesta u njihovoj organizaciji, a poslednji se završio blokadom ulaznih kapija kompanije "Ziđin Koper", koja je na nekoliko sati paralisala kamionski prevoz u tom preduzeću.

(Beta, 02.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »