PSG predstavio projekat Beogradskog Ekoparka i predložio izmeštanje Zoo vrta između Borče i Kovilova

Beta 08.02.2023

Pokret slobodnih građana (PSG) predložio je danas izmeštanje Zoološkog vrta između Borče i Kovilova, navodeći da Zoo vrt treba da se prostire na minimum 100 hektara i da se osloni na zonu zaštite Beljarice.

Predsednik Beogradskog odbora PSG Vladimir Pajić predstavio je novinarima projekat Beogradskog "Ekoparka" i rekao da između Borče i Kovilova ima 150 hektara državnog zemljišta, a 450 hektara se nalazi u privatnom vlasništvu, ili vlasništvo nije rešeno.

"Zoološki vrt treba da bude proširen, da se prostire na minimum 100 hektara i da se osloni na zonu zaštite Beljarice, kako bi pružio sveobuhvatno rešenje i za naše građane", rekao je u prostorijama PSG u Beogradu.

Važno je izmestiti Zoološki vrt, dodao je Pajić, navodeći da je Zoo vrt trenutno neuslovan i da nije u skladu sa standardima zoološke prakse u Evropi.

"Drugi razlog za izmeštanje Zoo vrta jeste što Zoološki vrt kao preduzeće, sa Vojnim muzejom zbog nadležnosti, pravi problem kod upisa Beogradske tvrđave u UNESKO-vu listu Svetske kulturne baštine", naveo je.

On je kazao da Ada Ciganlija nije dobro rešenje za Zoo vrt jer nema dovoljno mesta.

"Ako konsultujemo evropske standarde, standarde država koje su poznate po razvoju evropske prakse, videćete da je to (14 hektara) premalo i za jednu zoološku izložbu, a kamoli za Zoološki vrt", naveo je Pajić.

Predstavljajući ekološki predlog za grad Beograd, Pajić je kazao da u Beogradu postoje dve zaštićene ekološke zone - Beljarice i Veliko ratno ostrvo, a PSG traži da se zaštićena zona poveća, jer trenutna dozvoljava kontaminaciju tog područja vodama koje dolaze od strane Slankamena.

Oni traže da u tom podrčju budu zaštićene i vode, a ne samo geografska lokacija.

PSG predlaže da se u okviru "Ekoparka" izgradi hipodrom, na makar 40 hektara, kao i prihvatilište za pse koje bi bilo orijentisano na pojačano usvajanje pasa.

U okviru tog parka, nalazio bi se i deo prirodnjačkog muzeja, za koji traže da se proširi po ugledu na prirodnjačke muzeje u Evropi.

"Želimo da izgradimo jedan ekološki kompleks usmeren na obrazovanje i dobru praksu u okviru poslova koje prirodnjački muzej ima svojoj nadležnosti", rekao je Pajić.

Ideja PSG je da se u Ekopark uvrsti i škola u prirodi, koja bi sarađivala sa ostalim školama u celoj Srbiji i koja bi edukovala decu o ekologiji.

(Beta, 02.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Beograd, najnovije vesti »