BIRODI: Vlasti većinu glasova daju građani koji se informišu na tv sa nacionalnim frekvencijama

Beta 13.02.2023

Vlast u Srbiji, većinu glasova dobija od građana koji se informišu na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, rekao je danas izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

On je, na predstavljanju istraživanja "Javno mnjenje Srbije i mediji" kazao da je glavni izvor informisanja, u oblasti televizija, za 64, 4 odsto ispitanika RTS a da slede televizije Prva i Pink sa 33,7 odsto i 32,5 odsto.

Kazao je i da da je za 18,3 odsto ispitanika glavni izvor informisanja televizija Hepi a za njih 15 odsto televizija B92.

Dodao je za 12,8 odsto ispitanika glavni izvor informisanja televizija N1 a za njih osam odsto televizija Nova S.

Po istraživanju, na primer, ako bi na izborima glasali samo gledaoci televizije PInk, partije vlasti osvojile bi 84,7 odsto glasov, "desna opozicija" bi zbirno imala 9,1 odsto glasova dok cela građanska opozicije ne bi mogla da poređe cenzus od tri odsto.

"Slični nalazi odnose se i na gledaoce Televizije Hepi, uz nešto bolji rezultat desne opozicije", navodi se u istraživanju.

Na drugom polu, kako je navedeno , nalaze se televizije N1 i Nova S gde bi najviše glasova dobile stranke građanske opozicije, nacionalne opozicije, a zatim stranke vlasti.

Po istraživanju, opoziciono neopredeljeni birači se najviše informišu na kablovskim televizijama N1 i Nova S, "mada su prisutni i na RTS-u i i televiziji Prva".

"Ukoliko bi na nekim hipotetičkim izborima mogli da glasaju samo korisnici MTS-a, stranke vlast bi osvojile bi gotovo 70 odsto glasova, dok bi kod korisnika SBB ta podrška bila ispodpolovična", dodaje se u istraživanju.

Navedeno je i da bi građanska opozicija, na izborima na kojima bi pravo glasa imali samo korisnici MTS-a imala manje od pet odstro glasova, a na izborima za SBB korisnike više od 20 odsto.

Istraživanje je urađeno u decembru prošle godine.

(Beta, 02.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »