Vučić u Minhenu razgovarao sa Borelom: Srbiji snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji

Beta 18.02.2023

Vučić se danas, drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom sa kojim je imao, kako je napisao, "otvoren razgovor" i "pripreme za nastavka dijaloga između Beograda i Prištine".

"Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", napisao je Vučić na svom Instagram profilu i dodao da se razgovori uskoro nastavljaju.

Borel je na svom Tviter nalogu napisao da se sastao sa Vučićem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, "uoči dijaloga na visokom nivou" koji saziva za 27. februar i ukazao na potrebu napredovanja po pitanju predloga EU o normalizaciji odnosa sa Kosovom kao i na značaj usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako je naveo Borel, sastao se s predsednikom Srbije "da razgovara o potrebi da se napreduje po pitanju predloga EU o normalizaciji odnosa sa Kosovom" i "značaju usklađivanja" sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP). "Oba (pitanja) su ključna za put Srbije ka EU", napisao je on.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema slikama koje je Vučić priložio na Instagram profilu.

Vučić je juče, prvog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao sa više zvaničnika, a imao je i kratak sastanak sa Borelom i najavio da će u Minhenu još razgovarati sa njim.

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je juče da su Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili da će u ponedeljak, 27. februara doći u Brisel na nastavak dijaloga pod okriljem EU.

Vučić jutros u Minhenu razgovarao sa premijerom Severne Makedonije i s nemačkom državnom sekretarkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je počeo drugi dan Minhenske konferencije o bezbednosti razgovorima sa državnom sekretarkom Nemačke Franciskom Bratner i premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim, a danas se očekuje još niz sastanaka.

"Sa prijateljem Dmitrom Kovačevskim uvek i na svakom mestu o saradnji, razvoju, novim projektima. Pred nama je izazovna godina ali i mnogo prilika koje smo spremni da iskoristimo na dobrobit građana", napisao je danas Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je dodao da nemaju vremena "za filozofiranje o teškoj situaciji, mora da se radi i da se ide napred".

Vučić je napisao da je sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner imao "odličan sastanak".

"Odličan sastanak sa Franciskom Brantner i nastavak razgovora o konkretizaciji projekata o kojima smo govorili u Beogradu u septembru prošle godine. Akcenat je bio na zelenim iznvesticijama, ali i na primeni najboljih praksi i iskustava Nemačke u oblasti rudarstva i energetike", napisao je Vučić.

Vučić se juče, prvog dana konferencije sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i izjavio je da su "potvrdili sve bolje odnose" dve države. Razgovarao je i s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, kao i s premijerom Grčke i britanskim ministrom spoljnih poslova, a i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Beta, 02.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »