BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Bez telefona i deset sati u vozu - tajno putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Kijev

Sara Smit, BBC urednica za Severnu Ameriku, piše kako je smela poseta Kijevu američkog predsednika bila vrhunska tajna za sve.

BBC News 21.02.2023
Bajden i Zelenski ispred hrama u Kijevu
Reuters
Bajden i Zelenski ispred hrama u Kijevu

Bilo je to smelo putovanje skoro nezabeleženo do sada kada su u pitanju američki predsednici.

Poseta Džoa Bajdena ratnoj zoni izloženoj redovnim napadima je, prema rečima zvaničnika Bele kuće, „nezabeležena do sada, u moderno doba."

Prethodne posete američkih predsednika ratom zahvaćenim Iraku i Avganistanu uvek su bile obezbeđene snažnim prisustvom američke vojske.

I pored brojnih spekulacija među novinarima da bi Bajden mogao da dođe u Ukrajinu dok je u Poljskoj, poseta je iznenadila ama baš sve.

Slika Bajdena pored ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u centru Kijeva uz zvuke sirena koje upozoravaju na vazdušne napade bila je snažnija od bilo koje izjave koju bi dao u Poljskoj.

„Bilo je rizično i niko ne treba da sumnja da je Džo Bajden lider koji ozbiljno shvata posvećenost", rekla je Kejt Bejdingfild, direktorka za komunikacije u Beloj kući.

Bez telefona

Zelenski Bajden
AFP via Getty Images

Bajden je trebalo da otputuje avionom iz Amerike u Varšavu u ponedeljak uveče, u dvodnevnu posetu Poljskoj.

U planu posete bile su dve sumnjivo dugačke vremenske pauze, i mnogi su se pitali da li su to termini kada bi predsednik mogao da poseti Ukrajinu na kratko.

Novinari su neprekidno postavljali pitanja na svakodnevnim konferencijama za štampu u Beloj kući. Odgovor je bio da nema planiranog susreta sa Zelenskim, kao ni zaustavljanja van Varšave „za sada."

Konačna odluka o poseti Kijevu doneta je u petak, iako je planirana mesecima u krugu samo nekoliko predsednikovih savetnika.

Policija Kijev
Reuters

U nedelju je zvaničnim rasporedom Bele kuće i dalje bilo predviđeno da će predsednikov avion poleteti za Varšavu nešto posle ponoći. Ipak, avion je poleteo u ranim jutarnjim satima.

U avionu su bili mali tim najbližih Bajdenovih saradnika, medicinska ekipa i bezbednosni agenti.

Samo je dvoje novinara dobilo dozvolu da putuje sa predsednikom. Uzeti su im mobilni telefoni i bili su zakleti da ćute. Nije im bilo dozvoljeno da izveste o poseti sve dok predsednik Bajden nije stigao u Kijev.

Rusija je obaveštena o putovanju nekoliko sati pre Bajdenovog polaska, rekao je Džejk Saliven, američki sekretar za državnu bezbednost.

Vašington je obavestio Moskvu „u nameri koordinacije... Neću ulaziti u to kako su odgovorili niti šta je tačno bila priroda naše poruke, ali mogu da potvrdim da smo uputili obaveštenje", rekao je Saliven.

Biden and Zelensky walk into the Ukrainian presidential palace
Ukrainian presidential press office via Getty

Snažna poruka i domaćoj javnosti

Predsednik Bajden je proveo deset sati u vozu da bi stigao u Kijev. Mogao je da poseti druga mesta u Ukrajini do kojih bi lakše stigao, ali je želeo, simbolično, da dođe u samu prestonicu.

Dok je Bajdenova poseta signal Moskvi da je njegova administracija čvrsto posvećena pomoći Ukrajini, takođe je i demonstracija američkim glasačima.

Karin Žan-Pjer, Bajdenova predstavnica za štampu, prošle nedelje je na pitanje o pokazateljima da američka podrška Ukrajini omekšava odgovorila da kad god predsednik govori, obraća se i američkom narodu, ali i ljudima širom sveta.

Zelensky and Biden in Kyiv
EPA

Poruka posete Ukrajini je jasno osmišljena da se suprotstavi glasovima republikance manjine koji preispituju koliko još Amerika može da podržava Ukrajinu.

A novinarima poput mene, koji su mislili da će u ponedeljak popodne putovati sa Bajdenom u Varšavu, preostalo je samo da se upute u Poljsku avionom koji nije predsednički, Air Force One.

Jer čuveni naziv za ovaj avion može da se koristi samo kada je predsednik u letelici.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.21.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »