SEOS traži od Orlića raspravu o Narodnoj inicijativi o litijumu ili da podnese ostavku (FOTO/VIDEO)

Beta 22.02.2023

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je zatražio danas od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da na dnevni red parlamenta stavi Narodnu inicijativu o trajnoj zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma i bora ili da podnese ostavku.

Predstavnici SEOS-a i javne ličnosti su na konferenciji za novinare ispred zgrade republičke skupštine rekli i da je prošlo godinu dana od kada je Narodna inicijativa predata parlamentu i da nemaju nikakve povratne informacije.

Dodali su da je Narodnu inicijativu potpisalo više od 38.500 građana, te izrazili sumnju da projekat "Jadar" nije završen i da vlast namerava da ga pokrene, odnosno da omogući eksploataciju litijuma.

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović je rekao da je konferencija za novinare organizovana ispred Skupštine Srbije jer se u njoj nalazi Narodna inicijativa sa 38.500 potpisa građana.

Oštro je kritikovao vlast što je nije stavila na dnevni red, te naglasio će "taj dan doći" i da će se tada videti ko je za a ko protiv Narodne inicijative.

Ocenio da na rudarenje litijuma i projekat "Jadar" nije stavljena tačka, a i da se to vidi i iz izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o toj temi.

Predstvanica SEOS-a Ljiljana Bralović je kazala da Narodna inicijativa "nije mogla da nestane" iz zgrade parlamenta, te ukazala da su potpisi građana bili u brojnim kutijama.

Ocenila je da se u tom slučaju, odnosno ranijem objašnjenju Orlića o tome, ne radi o nemaru već o klasičnoj bahatosti.

Predstavnik Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) Miroslav Miijatović i udruženja "Zaštitimo Dobrinju i okolinu" Draagoslav Simović smatraju da zbog interesa vlasti, parlament nije raspravljao o Narodnoj inicijativi.

Prefesorka prava Vesna Rakić Vodinelić smatra da Narodna inicijativa o zabrani rudarenja litijuma mora da dođe na dnevi red parlamnta jer to, kako je objasnila, nalažu zakon i Ustav Srbije.

Dodala je da se smatra da se iz izjava Aleksandran Vučića vidi "da se vlast vajka i koleba" u vezi rudarenja litijuma te da je to, kako je ocenila, osnovni razlog što nije na dnevnom redu parlamenta.

Predstavnici SEOS-a su nosili transparente "Ne damo Jadar", "Znamo da ne damo", i "Gospodo lopovi, gde su potpisi", a podržali su ih predstavnici Ekološkog ustanka, Demokatske stranke, Dveri i stranke Zajedno.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 02.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »