U Skupštini Srbije kritikovali poslanika što traži da se razgovara o agresiji Rusije na Ukrajinu

Beta 24.02.2023

Predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, i poslanica vladajuće Srpske napredne stranke, Marina Raguš, kritikovali su poslanika opozicione koalicije Moramo-Zajedno Nebojšu Zelenovića što je na današnjoj plenarnoj sednici tražio da glavne teme budu ruska agresija na Ukrajinu i da li će Srbija zaista u EU, a ne međudržavni sporazumi i izveštaji o radu nezavisnih institucija pretprošle, 2021. godine, što je među 26 tačaka dnevnog reda.

Zelenović je rekao da rat u Ukrajini čija se godišnjica upravo navršila, "treba da bude na dnevnom redu danas. Imamo herojsku borbu ukrajinskog naroda za slobodu i treba da odamo počast žrtvama rata" i ukazao da Srbija mora da kaže da li je za rusku ili ukrajinsku stranu.

"Danas imamo nesrećno spojenih 26 tačaka, umesto da pričamo o glavnoj temi: hoće li ovo društvo zaista u EU, jer vreme otkucava, a Srbija nema vremena. Da biste otišli u EU, morate da rešite suštinski problem - odnos Beograda i Prištine", kazao je on.

Zelenović je dodao da je politika Srbije "kukavičluk" i da se vlast "poigrava sa sudbinom građana".

"Izuzetno je važno praviti dogovore sa komšijama sa Zapadnog Balkana, sa zemljama Kvinte i EU", poručio je Zelenović.

Orlić je rekao da je Zelenovićev govor primer da "neko 18 minuta priča o nečemu što nema nikakve veze sa dnevnim redom", a poslanica Raguš se složila s Orlićem i rekla da je tokom izlaganja Zelenovića bila "dezorijentisana", jer je on pričao "od ratne mornarice, preko uvođenja sankcija Rusiji i o Ukrajini".

"Srbija je dala jasan odgovor na sve teme, a vaš govor je tanak politički nastup", rekla je Raguš Zelenoviću i navela da se "Srbija ne svrstava ni na jednu stranu rata, jer to nije njen rat".

Podsetio je da u Srbiji prema nekim podacima 130.000 građana starijih od 65 godina nije obuhvaćeno sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nema imovinu, niti bilo koji drugi vid prihoda, a među njima 85 odsto su žene sa sela.

(Beta, 02.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »