Ljajić (SDPS): Dogovor Beograda i Prištine značio bi mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost

Beta 01.03.2023

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je danas da smatra da, bez obzira na to što bi dogovor Beograda i Prištine oko prihvatanja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, značio mnogo za ukupnu regionalnu stabilnost, "još smo daleko od nekog održivog rešenja".

Ljajić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je "jedino izvesno da će se ti razgovori nastaviti i da će se sada voditi oko plana implementacije, što će takođe biti zahtevan i nimalo lak posao za pregovarače".

"Iako, na prvi pogled, to izgleda da je više tehničko nego političko pitanje, radi se o čitavom nizu stvari koje su 'par excellence' politički osetljive teme. Jedna od njih je i ona o Zajednici srpskih opština (ZSO) i njenim nadležnostima. Nisam veliki optimista da će se brzo o tome postići neki kompromis. Sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo. Teško će biti u nekim zadatim rokovima pronaći meru tih nadležnosti koja bi odgovarala obema stranama", rekao je Ljajić.

Dodao je da bi zato, "umesto busanja u junačke grudi ili lamentiranja zbog nečega što se nije ni dogodilo, trebalo podržati naš pregovarački tim na čelu sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem i nastavak dijaloga u cilju traženja obostrano prihvatljivih rešenja".

"Ovo je ipak proces, koji će izvesno trajati, i on nema alternativu. Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi je da ovi pregovori propadnu i da za njihov neuspeh bude okrivljena Srbija. Toga smo se nagledali u prošlosti, a mogli smo i da se suočimo sa katastrofalnim posledicama takvih hazarderskih poteza i odluka", zaključio je Ljajić.

(Beta, 01.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »