BBC vesti na srpskom

Crna Gora: Eksplozija na ulazu u sud u Podgorici - poginuo muškarac koji je aktivirao bombu, ima povređenih

Poginuo je 39-godišnji muškarac koji je aktivirao bombu, kažu iz policije i dodaju da je ranije bio osuđivan za razna krivična dela.

BBC News 03.03.2023
Eksplozija bombe u sudu u Podgorici
Srdan Kosović/Vijesti

Jedna osoba je stradala, a nekoliko je povređeno u eksploziji bombe na ulazu u Osnovni sud u Podgorici, kada je 39-godišnji muškarac aktivirao bombu.

„Utvrđeno je da je smrtno stradao M. B. koji je aktivirao eksplozivnu napravu", rekao je novinarima Srđa Korać iz Kriminalističke policije.

Povređeno je petoro ljudi koji su prebačeni u bolnicu i svi su stabilnog stanja, a uviđaj je u toku.

Motiv napadača za sada nije poznat.

Do incidenta je došlo u prepodnevnim časovima, a iz policije navode da su u 11:35 dobili obaveštenje o aktiviranju eksplozivne naprave u zgradi suda.

Iz policije kažu da je M. B. ušao na prva vrata suda i bombu aktivirao u međuprostoru između dvoje staklenih vrata zgrade, odnosno pre nego što je prošao skener na ulazu u sud.

Pozivajući se na izvore u policiji, podgoričke Vijesti navode da je M. B. od ranije poznat policiji, kao i da je osuđivan zbog nekoliko krivičnih dela, između ostalog i za napade na policajce, i prodaju i distribuciju droge.

Željka Jovović, predsednica Osnovnog suda u Podgorici, izjavila je da su oni godinama upozoravali na bezbednost u toj ustanovi.

„Tri godine pričamo o ovome i ukazujemo da je bezbednost ovakva kakva jeste... Na sreću završilo se ovako, moglo je biti mnogo gore", rekla je Jovović.

Kakvo je stanje povređenih?

Ljiljana Radulović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopštila je da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo osam ljudi, od kojih je petoro povređeno.

„Teku sve dijagnostičke procedure, kako bismo konstatovali povrede. Najznačajnije je da su svi stabilnih vitalnih parametara", rekla je Radulović za crnogorske medije.

Četiri osobe će biti primljene na dalje bolničko lečenje, dodala je.

„Nakon pristizanja dijagnostike, videćemo da li će neko od njih, a verovatno hoće, zahtevati i hirurški tretman", kaže Radulović.

Među povređenima je i advokat Branimir Vukčević, koji ima gelere po nogama i vratu, izjavio je Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore Crne Gore.

„Nije životno ugrožen. U strašnoj je psihičkoj traumi, računam da će to proći. Nadam se da će to proći", naveo je Begović.

„Povređena su i dva radnika suda i tri građanina", rekao je Begović novinarima ispred KCCG.

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) navodi i da je u trenutku eksplozije u sudu bio veliki broj ljudi.

Pogledajte fotografije iz Podgorice

Uviđaj
Luka Zekovic/Vijesti
Uviđaj u Podgorici
Sud
Luka Zekovic/Vijesti
Zgrada suda u Podgorici
Luka Zekovic/Vijesti
Zgrada suda u Podgorici

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.03.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »