Ko je dužan da ukloni radioaktivne gromobrane? Ovako postaju rizični po ljude: Ne prepoznaju da se radi o izvoru radijacije!

Blic 09.03.2023
Ko je dužan da ukloni radioaktivne gromobrane? Ovako postaju rizični po ljude: Ne prepoznaju da se radi o izvoru radijacije!

Procenjuje se da se danas na teritoriji Srbije nalazi oko 570 radioaktivnih gromobrana od čega se preko 80 odsto nalazi na krovovima i parcelama privrednih i poljoprivrednih subjekata dok je ostatak na stambenim zgradama i javnim institucijama, podaci su Direktoraka za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije. Kako nam je objašnjeno, obaveza uklanjanja je na vlasnicima parcela i objekata na kojima se oni nalaze, koji ujedno i snose troškove uklanjanja gromobrana.

- Poseban problem predstavlja i to što je većina radioaktivnih gromobrana na privrednim i poljoprivrednim objektima i lokacijama u vlasništvu pravnih lica koja su u stečaju ili su prestala sa radom. Direktorat je tokom prethodnih godina pokrenuo više inicijativa u cilju uklanjanja svih radioaktivnih gromobrana na teritoriji Srbije - podsećaju u Direktoratu: - Zakon o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti propisuje da su vlasnici katastarskih parcela i

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »