BBC vesti na srpskom

Nuklearne sile: Amerika, Britanija i Australija objavile plan o stvaranju zajedničke flote podmornica na nuklearni pogon

SAD, Velika Britanija i Australija kažu da će nove podmornice na nuklearni pogon pomoći da se osigura stabilnost u Pacifiku.

BBC News 14.03.2023  |  BBC - svetski servis
L-R: Australia PM Anthony Albanese, US President Joe Biden and UK PM Rishi Sunak, San Diego, 13 Mar 23
Getty Images
Amerika, Australija i Velika Britanija će zajedno praviti podmornice na nuklearni pogon

SAD, Velika Britanija i Australija otkrile su detalje plana za stvaranje nove flote podmornica na nuklearni pogon, čiji je cilj, kako je obrazloženo, da se suprotstave uticaju Kine u indo-pacifičkom regionu.

Prema Aukus paktu, Amerika će početkom 2030-ih isporučiti Australiji tri podmornice klase Virdžinija.

One neće biti naoružane nuklearnim oružjem, ali će imati nuklearni pogon, koji obezbeđuje veću bešumnost.

Ako bude potrebno, Amerika će isporučiti još dve ovakve podmornice.

Saveznici će raditi i na stvaranju nove flote koristeći najsavremeniju tehnologiju, kao što su reaktori Rols rojsa proizvedeni u Velikoj Britaniji.

Peking je saopštio da ovaj plan „povređuje mir i stabilnost".

Kineska misija pri Ujedinjenim nacijama optužila je zapadne saveznike i da odugovlače napore u neširenju nuklearnog oružja.

Međutim, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je cilj sporazuma jačanje mira u regionu i naglasio da će podmornice biti „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružanje".

U zajedničkoj izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena, britanskog premijera Rišija Sunaka i australijskog premijera Entonija Albanezea, od 2027. Velika Britanija i SAD počeće da razmeštaju podmornice u Zapadnoj Australiji na rotacionoj osnovi - četiri američke i jedna britanska.

Ovo je zamišljeno kao dodatno sredstvo odvraćanja za Kinu.

Tri zemlje će zajedno razviti novu vrstu nuklearne podmornice koja će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji.

Očekuje se da će prvi od njih ući u službu britanske flote krajem 2030-ih, a početkom 2040-ih - australijskoj, saopštila je vlada Velike Britanije.

Objava zapadnih saveznika usledila je samo dve nedelje nakon što je Kina saopšptila da povećava vojni budžet za više od sedam odsto.

Govoreći zajedno sa premijerima Velike Britanije i Australije u San Dijegu u Kaliforniji, Bajden je rekao da sporazum neće ugroziti posvećenost Australije da bude zemlja bez nuklearnog oružja.

Za Australiju, ovo znači veliki napredak u vojnim sposobnostima.

Ova zemlja postaje tek druga posle Velike Britanije koja je dobila elitnu tehnologiju nuklearnog pogona Vašingtona.

Podmornice će moći da deluju dalje i brže od postojeće flote sa dizel-motorima.

Prema sporazumu, pripadnici australijske mornarice će od ove godine odlaziti u podmoričnke baze SAD i Velike Britanije da nauče kako da koriste podmornice na nuklearni pogon.

Od 2027. godine, SAD i Velika Britanija će takođe bazirati mali broj nuklearnih podmornica u Pertu, na zapadu Australije, pre nego što Kanbera početkom 2030-ih kupi tri podmornice američkog modela klase Virdžinija - sa opcijom za kupovinu još dve.

Posle toga, u planu je projektovanje i izgradnja potpuno nove podmornice na nuklearni pogon za mornaricu Velike Britanije i Australije - model koji se zove SSN-AUKUS.

Ovo borbeno podvodno vozilo će biti izgrađeno u Britaniji i Australiji po britanskom dizajnu, ali će koristiti tehnologiju iz sve tri zemlje.

Bajden je rekao da su sve tri zemlje posvećene osiguravanju da indo-pacifički region ostane slobodan i otvoren.

„Kovanjem ovog novog partnerstva ponovo pokazujemo kako demokratije mogu da obezbede sopstvenu bezbednost i prosperitet... ne samo za nas, već i za ceo svet", rekao je on.

Obećao je 4,6 milijardi dolara za proširenje kapaciteta za izgradnju podmornica SAD i poboljšanje održavanja trenutnih podmornica klase Virdžinija na nuklearni pogon.

Australijski premijer je rekao da je plan, koji će Kanberu koštati do 368 milijardi australijskih dolara tokom 30 godina, označio "najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj njenoj istoriji".

Entoni Albaneze je rekao da će izgradnja podmornica u australijskim brodogradilištima otvorila hiljade radnih mesta.

Britanski premijer je rekao da su u 18 meseci od kada je predstavljen savez Aukus, izazovi globalnoj stabilnosti samo rasli.

„Ruska nelegalna invazija na Ukrajinu, rastuća asertivnost Kine, destabilizujuće ponašanje Irana i Severne Koreje - sve to preti da stvori svet definisan opasnostima, neredima i podelama", rekao je Sunak.

Britanski premijer je dodao i da će povećati potrošnju na odbranu za skoro šest milijardi dolara u naredne dve godine kako bi se suprotstavio pretnjama neprijateljskih država.

Bezbednosni savez Aukus, objavljen u septembru 2021. godine, više puta je izazivao kritike iz Kine.

Ministarstvo spoljnih poslova Pekinga je prošle nedelje ponovilo stav da pakt rizikuje da stvori trku u naoružanju.

Ali tri zapadne zemlje kažu da je bezbednosni sporazum usmeren na jačanje stabilnosti u Indo-Pacifiku.

Iako su sva tri lidera istakla kako će sporazum ojačati njihovu saradnju, on nije prošao bez političkih posledica.

Australija je 2021. odustala od višemilionskog sporazuma o podmornici na dizel motor sa Francuskom u korist trilateralnog sporazuma - što je izazvalo politički razdor sa Parizom.

Australija se suočava i sa delikatnom diplomatskom situacijom sa Kinom - njenim najvećim trgovinskim partnerom.

Analitičari kažu da će pitanje biti da li može da nastavi da jača vojne veze sa SAD, dok neguje komercijalne odnose sa Pekingom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.14.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »