Ambasada Nemačke u Srbiji uverena u dogovor Beograda i Prištine o sprovođenju evropskog predloga

Beta 14.03.2023

Ambasada Nemačke u Srbiji saopštila je danas da je uverena da će lideri Srbije i Kosova u postići dogovor u subotu na sastanku u Ohridu, gde će, uz podršku EU, razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

"Evropski predlog ima za cilj uspostavljanje stabilne i pouzdane osnove za odnos Srbije i Kosova. Da bi to uspelo, obe strane moraju da se dogovore o primeni sporazuma", naveli su iz Ambasade u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

Iz Ambasade su naveli da je predstojeći sastanak u Severnoj Makedoniji Srbijui važan za prevazilaženju prepreka na njenom evropskom putu.

"Nerešeni odnos Srbije i Kosova ostaje prepreka (procesu pristupanja Srbije EU). Predstojeći sastanak na visokom nivou u Ohridu predstavlja važan korak da se prevaziđe ta prepreka i da se napreduje ka evropskom putu. Od toga će na kraju koristi imati svi građani Srbije", navela je Ambasada.

U Ambasadi su istakli da je Nemačka "jedna od država koja najsnažnije podržava put Srbije" ka punopravnom članstvu u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti razgvaraće 18. marta u Ohridu o planu implementacije evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa, o kojem su se saglasili 27. februara u Briselu.

Vučić je u ponedeljak u Beogradu, posle sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Miroslavom Lajčakom, ocenio da je taj razgovor bio "težak i sadržajan", a Kurti je rekao da je optimista u vezi sa sastankom u Ohridu, ali ukzao da "ne zavisi sve od njega" - preneo je danas Radio Slobodna Evropa.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »